Moratinos ha comparegut avui davant la Comissió d'Afers Estrangers del Congrés per informar del resultat de la reunió ministerial celebrada a Marsella el passat 4 de novembre en la qual es va aprovar que Barcelona fos la seu del secretariat euromediterrani.

"No els oculto que vaig passar molt males nits, molt males setmanes i mesos treballant per a aconseguir aquest objectiu", ha revelat el ministre.

Segons Moratinos, la designació de la Ciutat Comtal va estar "fins a l'últim moment en l'aire" per "múltiples raons", entre les quals ha citat qüestions polítiques i conjunturals, d'equilibri regional i de la situació general del propi procés.

Moratinos ha indicat que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va marcar aquest repte com un "objectiu prioritari" per a la diplomàcia espanyola per la seva repercussió per a Espanya i Catalunya.

El ministre d'Exteriors ha subratllat que la consecució de la seu de Barcelona posa en relleu el "potencial" de l'acció exterior comuna de l'Administració de l'Estat, autonòmica i local en benefici d'Espanya.

"És un èxit d'ampli calat del qual tots ens hem de sentir satisfets", ha dit el ministre.

Moratinos s'ha congratulat que el procés impulsat a Barcelona el 1995 s'hagi convertit en una "veritable unió", gràcies en bona mesura a la major implicació d'Israel i la Lliga Àrab.

Tots els grups parlamentaris han expressat la seva felicitació al Govern per l'elecció de Barcelona.

El portaveu d'Exteriors del PP, Gustavo de Arístegui, ha aprofitat per dir que la reactivació de la política euromediterrània hauria de ser una oportunitat per donar un nou impuls al camí cap a la pau al Pròxim Orient.

De Arístegui ha indicat que la "integració" ha de ser una de les prioritats de l'acció de la UE cap al Magreb i el Pròxim Orient, amb l'objectiu de desembocar en un "procés de pau fred" com a pas previ a un de "càlid" i durador.

El diputat de CiU Jordi Xuclà s'ha unit a les felicitacions al Govern per l'èxit de Barcelona, del qual també ha fet partícip els grups parlamentaris i a les institucions catalanes.

Abans de passar a informar sobre els vols de la CIA, Moratinos ha informat durant la seva compareixença del resultat de l'última Cimera Iberoamericana celebrada al Salvador a final del mes d'octubre passat.