D'ençà d'aleshores, el jove de Vilafant es troba en presó provisional a l'espera del judici, tot i els intents que ha fet la defensa per demanar que se'l posés en llibertat. L'acusació particular demana una pena de divuit anys de presó per assassinat, el fiscal sol·licita una pena de 13 anys i 8 mesos per un delicte d'homicidi i la defensa en demana l'absolució.

El crim que arribarà aquesta setmana a l'Audiència de Girona, i que es jutjarà per la via del jurat popular, va tenir lloc la nit del 16 d'octubre del 2007 a Vilafant. Segons el relat de les acusacions, Lluís G. M. -que aleshores tenia 24 anys- intentava tenir una relació sentimental 'sense èxit' amb una noia que vivia al poble.

La jove, però, no volia res i, cansada que l'acusat la molestés, va explicar la situació al seu oncle. La víctima, d'origen bolivià i que aleshores tenia 28 anys, va quedar amb el jove per xerrar d'aquest tema a l'encreuament dels carrers Llers i Cebrià de la localitat cap a les onze de la nit. Els dos homes es van discutir i, enmig de la disputa, Lluís G. M. va treure's un ganivet -que portava amagat- i va clavar set estocades al cos de la víctima.

El ministeri fiscal indica que el processat 'de manera ràpida i fulminant' va esgrimir el ganivet 'i el va clavar fins a set vegades a la boca, al coll, a l'espatlla, la cama i l'hemitòrax dret de la víctima'. L'home va morir al mateix peu de carrer i els Mossos d'Esquadra van detenir l'agressor.

Des d'aleshores, el jove de Vilafant es troba ingressat a la presó en espera del judici. Per la seva banda, la defensa, encapçalada per Carles Monguilod, recull al seu escrit que el jove de Vilafant va fer servir l'arma per por.

Segons el seu relat, la víctima i un amic seu el van atacar, i ell es va treure el ganivet, 'que havia agafat per si s'havia de defensar'. La defensa precisa que, en el moment de matar la víctima, el jove no sabia 'en cap moment com i de quina manera feia servir el ganivet', ni tampoc 'el lloc del cos ni els cops que donava amb el mateix'.

L'escrit de la defensa ressalta que l'acusat va atacar la víctima perquè 'tenia un estat d'atemoriment i por a resultar severament lesionat que va anul·lar el control dels seus actes'. Quan es va adonar que l'oncle de la jove queia a terra, el va intentar socórrer i va trucar als Mossos per informar-los del què havia passat.

La defensa també indica que Lluís G. M. es va entregar als agents i que, quan els mossos van arribar a lloc, el van trobar en estat de xoc. Carles Monguilod fa referència a les declaracions fetes pels agents al jutjat de Figueres en fase d'instrucció, que indiquen que el processat 'es trobava en un estat de xoc i que no era conscient del que havia passat ni del que havia fet'.

Homicidi o assassinat

A l'hora d'emetre el veredicte, el jurat popular designat pel cas haurà de decidir sobre la naturalesa del crim, si és homicidi o assassinat. I és que l'acusació particular qualifica els fets d'un delicte d'assassinat i demana una pena de divuit anys de presó per al noi de Vilafant.

L'acusació particular indica, al seu escrit, que Lluís G. M. 'va actuar sobre segur, per sorpresa i sense donar possibilitat de defensa a la víctima, amb la intenció de causar la mort'. El fiscal, per la seva banda, imputa a Lluís G. M. un delicte d'homicidi i sol·licita 13 anys i 8 mesos de presó.

Pel que fa a responsabilitat civil, l'acusació particular demana 980.000 euros d'indemnització. D'aquests, 820.000 euros són per a la mare i els germans de la víctima i els 120.000 restants, per a la companya sentimental de la víctima. El ministeri públic, per la seva banda, demana 480.000 d'indemnització, 420.000 per a la família i 60.000 per a la xicota.

Per la seva banda, la defensa sol·licita l'absolució. Tipifica els fets com a homicidi, però aplica l'eximent complert d'alteració psíquica i l'atenuant de confessió i de reparació del dany. Pel que fa a indemnitzacions, considera ajustada a dret la xifra de 69.000 euros per a la mare de la víctima.

Reacció a conseqüència de la por

L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha precisat que en el judici es debatran 'coses de fet i de dret', perquè s'ha de debatre sobre la naturalesa del crim. L'advocat també ha recordat que el seu client ja ha ingressat els 69.000 euros per reparar el dany.

Carles Monguilod ha precisat també que el seu client 'va actuar per una reacció impulsiva a conseqüència de la por, arran de la discussió'. El lletrat ha explicat que 'hi ha uns informes, tant dels forenses com dels psicòlegs i psiquiatres que van tractar el meu client tant abans dels fets com un cop a la presó, que parlarien d'aquesta reacció impulsiva'.

El judici per aquests fets comença aquest dilluns a l'Audiència de Girona i es preveu que duri una setmana. L'encarregada de jutjar el cas serà la Secció Tercera de l'Audiència de Girona.