Batejada com "Polo Sud sense límits", l'expedició estarà formada per Jesús Noriega, Xavier Vallbuena i Eric Villalón, que, acompanyats només per dos guies experts, sortiran de Barcelona el 30 de desembre cap a l'aventura sense comptar amb cap ajuda externa.

Durant tres setmanes, recorreran 250 quilòmetres arrossegant 60 quilograms i suportant temperatures de menys de 40 graus C i vents de 300 quilòmetres per hores, segons que ha avançat l'Obra Social "La Caixa", promotora de la iniciativa.

A Jesús li falta una mà des del naixement, Xavier va perdre una cama quan tenia vuit anys i Eric té una visió molt reduïda, de només el 5%.

La trajectòria vital dels tres membres de l'expedició és un exemple en ell mateix de tenacitat i esperit de superació ja que, malgrat les seves limitacions, són tots grans esportistes, han cursat estudis universitaris i han fundat les seves famílies.

Jesús - madrileny de 36 anys - és productor mànager d'una multinacional alemanya i practica el busseig i l'esquí alpí, entre altres esports, a més de compartir el seu temps amb la seva dona i els seus tres fills.

Professor d'institut a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), Xavier (44 anys), té dona i quatre fills, i és aficionat a l'excursionisme, l'astronomia i la navegació.

Guanyador de cinc medalles d'or i quatre de plata en els Jocs Paralímpics, el més jove, Eric, barceloní de 34 anys, és auxiliar tècnic en ciències agropecuàries i tècnic esportiu en esquí alpí, a més de compartir la seva vida en parella.

L'Antàrtida és una de les zones més remotes, fredes i ventoses del planeta, pel que l'expedició pot considerar-se "d'alt risc", segons les mateixes fonts.

Per encarar aquest repte, els tres expedicionaris s'han preparat durant un any i mig tant a nivell físic com psíquic amb entrenaments continuats i fins i tot amb un viatge a Groenlàndia, d'on acaben d'arribar.

Entre altres activitats, han esquiat sobre la sorra durant dues hores arrossegant un llast semblant al que portaran durant l'expedició a l'Antàrtida, a més de realitzar exercicis de força i resistència dins d'una piscina i passar llargs períodes de temps dins d'una cambra de congelació a menys de 25 graus perquè el cos s'adapti al clima antàrtic.

A més d'una afirmació de la força de la voluntat de l'ésser humà, l'expedició servirà també per recollir mostres per a un estudi científic.

També es prendran mostres al llarg dels 250 quilòmetres del continent austral fins a arribar al Pol Sud geogràfic.

Les anàlisis de les mostres llançaran dades sobre el nivell de contaminants orgànics i inorgànics de la zona, així com de metalls, i també sobre la constància de la vida bacteriana atrapada en el gel antàrtic.