Salmond ha conclòs avui el seu viatge oficial a Catalunya després d'entrevistar-se primer amb Montilla i Carod, i després amb altres representants del Govern com el conseller d'Interior, Joan Saura, la secretària d'Afers Estrangers del Govern, Roser Clavell, i el delegat del Govern al Regne Unit, Xavier Solano.

En roda de premsa conjunta, Carod i Salmond, que han comparegut darrera dels faristols amb els símbols dels dos governs, han coincidit a destacar les bones relacions entre els dos territoris i la cooperació iniciada en diversos camps.

Preguntat per si havien abordat la proposta de Carod-Rovira de celebrar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya l'any 2014, Carod ha evitat respondre a la qüestió, si bé ha deixat clares les "diferències" entre les dues realitats nacionals.

"El mimetisme al 100% no existeix i cada país ha de trobar la seva pròpia línia i ningú pot dir a una nació 'fins aquí pots arribar i només que aquí'", ha assegurat Carod.

"Madrid no és Londres", ha afegit també Carod en al·lusió a que el govern britànic no impedeixi la possibilitat que Escòcia pugui celebrar un referèndum d'autodeterminació en l'any 2010.

"Hi ha coses en comú, però en la nostra pròpia realitat política i institucional hi ha diferències notables. Escòcia obre camí i va davant en alguns aspectes i en altres terrenys Catalunya pot aportar experiències positives", ha afegit el vicepresident, que ha destacat la "complicitat" de present, passat i futur entre les dues realitats.

De la seva banda, Salmond ha evitat interferir en la política catalana i s'ha limitat a apuntar que competeix als catalans "decidir sobre el seu futur", encara que ha lliurat a Carod una còpia en anglès del full de ruta del Scottish National Party cap a la independència.

Es tracta d'un document de base del procés d'independència escocès titulat "Converses nacionals", la traducció al català del qual li va lliurar Carod a Salmond en la visita que va fer aquest any a Escòcia.

Durant la visita, el govern català s'ha interessat per qüestions com l'experiència d'Escòcia en el terreny de les energies renovables, i en particular en l'ús de les marees per generar energia.

A banda de mostrar interès per l'experiència dels Mossos d'Esquadra i pels mitjans de comunicació públics, Salmond, que precisament avui ha visitat TV3, s'ha mostrat disposat a adoptar experiències de Catalunya al camp de la biotecnologia.

Salmond, que ha destacat que la visita a Catalunya ha estat "productiva", també ha recollit idees de l'organització dels Jocs Olímpics de Barcelona perquè Glasgow acollirà el 2014 els Jocs de la Commonwealth, i ha preguntat pel domini '.cat', ja que Escòcia vol tenir també el seu propi domini a Internet.

Així mateix, Salmond s'ha felicitat per la victòria del FC Barcelona contra el Reial Madrid, que va veure en directe, i durant la seva reunió amb Montilla ha discutit sobre assumptes d'actualitat com la crisi econòmica.

Durant aquesta reunió, Montilla i Carod li han explicat les característiques del model d'immersió lingüística de Catalunya, i Salmond ha invitat a tots dos a visitar Escòcia durant els actes que el 2009 commemoren el 250è aniversari del naixement del poeta nacional Robert Burns.