El projecte de llei de pressupostos, que ha sortit endavant amb 70 vots a favor i 62 en contra, arribava al ple amb 2.545 esmenes, mostra del rebuig de CiU, PPC i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía a uns comptes que han qualificat dels pitjors de la democràcia.

D'aquest bloc d'esmenes, els grups de la majoria han acceptat un total de 22 esmenes i han rebutjat la resta, mentre que el Parlament també ha aprovat en aquesta mateixa sessió la llei de mesures fiscals i financeres.

Els pressupostos de la Generalitat per a 2009 ascendeixen a 36.985 milions d'euros, fet que suposa un augment del 6,4% respecte als comptes de l'actual exercici, és a dir, uns 2.235 milions d'euros més dels previstos per a aquest any.

El diputat de CiU Jordi Turull ha denunciat que, a dos mesos d'acabar l'any, la Generalitat havia invertit en àmbits "tan estratègics" com el de foment de l'ocupació només la meitat d'allò pressupostat el 2008, i ha criticat que s'incompleixi el compromís de destinar el 0,7% a cooperació al desenvolupament.

Precisament, abans del començament del ple, uns vint membres de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament s'han concentrat davant del Parlament per denunciar que el 2009 la Generalitat invertirà només un 0,37% en cooperació.

Així mateix, la federació nacionalista ha emplaçat el Govern a "recuperar" el document amb les 20 mesures de CiU per fer front a la crisi i ha denunciat que "no hi ha hagut ni una sola trucada per parlar de les mesures proposades".

De la seva banda, el diputat del PPC Josep Enric Millo ha acusat el Govern de "distreure l'atenció" sobre aquest pressupost "que generarà més atur" amb "el vodevil del finançament".

"Mentre la gent es manifesta al carrer com a conseqüència de la crisi econòmica per no perdre el seu lloc de treball, el Parlament dóna l'esquena a la realitat de les famílies i empreses catalanes", ha assenyalat Millo en al·lusió als comptes per a 2009.

El president de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's), Albert Rivera, ha assegurat que el Govern "no s'ha assabentat de la que està caient", perquè els pressupostos "són continuistes, s'endeuten amb allò equivocat i són incapaços d'afrontar la crisi econòmica".

Rivera ha afirmat que el finançament del Govern ha crescut en poc temps dels 18.000 a 37.000 milions d'euros i ha qüestionat que amb aquest augment "hi hagi tantes carències importants" quan la població de Catalunya "ha augmentat un 20% i no un 100%".

En referència als grups parlamentaris que recolzen el Govern, la diputada del PSC Rocío Martínez-Sempere ha recordat que el procés de negociació del finançament "no ha finalitzat perquè no ha acabat l'any", i ha destacat que el tripartit ha acceptat més esmenes de l'oposició en aquestes dues legislatures que CiU en els seus 23 anys de govern.

Segons el diputat d'ERC Sergi de los Ríos, "la falta de finançament ha obligat a fer uns pressupostos de la resistència", comptes que ha qualificat com "els millors en el pitjor moment".

Per al diputat d'ICV-EUiA Daniel Pi, el pressupost aprovat "permetrà fer front a l'exercici de 2009 amb garanties i amb una inversió pública raonable que donarà resposta als requeriments de la ciutadania".