"Com a autoritat laboral no acceptarem pressions per aprovar o rebutjar ERO i la nostra acció continuarà presidida pel rigor i la fermesa", ha destacat Mar Serna que ha fet una crida perquè els expedients segueixin tancant-se amb acords.

La consellera de Treball de la Generalitat ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença al Parlament per explicar les mesures del seu departament per ajudar els treballadors afectats per la crisi industrial que està suposant una forta onada d'acomiadaments a Catalunya.

Respecte a l'actuació de la Generalitat i al seu paper a l'hora d'arbitrar els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) que presenten les empreses, Serna ha ressaltat que "el màxim valor que aporta aquest Govern és la neutralitat i el rigor que aportaran seguretat jurídica per a les empreses i els treballadors".

Serna ha remarcat que el 2007 el 93% dels ERO es van tancar amb acord per les parts i si bé la consellera ha reconegut que el 2009 "els acords seran més difícils per la conjuntura econòmica", el seu departament "perseverarà a posar les eines necessàries que facin possible un acord".

Per tant, ha indicat que si bé la Generalitat serà "exigent" respecte a la causa, l'objectivitat dels acomiadaments, també donaran suport "a aquelles empreses amb un projecte viable i de futur amb necessitat d'adaptar-se".

La consellera també ha anunciat durant la seva compareixença que "aquesta setmana es publicaran al DOC els crèdits per a la formació de persones en l'atur", amb un volum de 100 milions d'euros, que es repartiran en crèdits màxims de 5.000 euros.

Serna també ha avançat que "durant 2009 es traspassen els centres especials d'acció social de Treball" i ha ressaltat que "seria important vincular les polítiques actives i les passives".

La consellera ha ressaltat que des del seu departament han proposat les mesures següents: "que als treballadors afectats per suspensió de contractes temporals no els computi la prestació de l'atur, que es pugui formar els treballadors en període de suspensió i fer front a l'absentisme des de del punt de vista del diàleg social".

Entre els plans que la consellera ha explicat figura una línia d'avals de 500 milions de l'ICF per ajudar les empreses a superar situacions de crisi.

A més, s'ha proposat un protocol de mesures per anticipar i reduir l'impacte de les reestructuracions i tancaments, un protocol que "es podrà aplicar de forma general a les empreses que ho sol·licitin", ha destacat Serna.

El protocol, com ha recordat Mar Serna, "s'ha acordat amb les patronals Foment del Treball i Pimec, i amb els sindicats CCOO i UGT".

La diputada de CiU Meritxell Borrás s'ha mostrat crítica avui a la comissió parlamentària i ha ressaltat aspectes de la gestió com que "la capacitat d'intermediació del SOC és de només el 0,5%" i ha afegit que "els sindicats també reivindiquen una actuació més activa i es tem que l'any que ve hi hagi més gent a l'atur", ha lamentat avui la diputada de l'oposició.

A més, Meritxell Borràs ha lamentat que "la línia d'avals de l'ICF per a les empreses catalanes encara no estigui operativa" i ha reclamat altres mesures, com ara "crear l'Agència Catalana dels Treballadors Autònoms".

En canvi, la diputada del PSC, Montse Capdevila, ha valorat positivament l'actuació de la Generalitat davant l'augment de l'atur i ha qualificat l'actuació de la consellera com a "decidida".