Un altre argument del Síndic és que hi ha també moltes persones immigrants que viatgen als seus països d'origen per passar les vacances i visitar les famílies que també necessiten aquestes vacunes i haver de pagar pot ser un fre.

Segons ha argumentat el Síndic, la nova situació de la immigració ha provocat l'aparició en l'entorn català de malalties importades i ha fet sorgir la necessitat, per una banda, d'establir mesures de prevenció per evitar, tant com sigui possible, que els viatgers contreguin malalties durant els seus viatges i, per altra banda, d'atendre les persones que després de viatjar tornen amb alguna malaltia.

La situació actual, en què es cobra a la majoria de centres, pot provocar que hi hagi usuaris que no hi vagin per no haver de pagar. El Síndic ha alertat que aquesta situació es podria produir sobretot en immigrants que ja fa molts anys que són a Catalunya i que poden haver perdut la immunitat que tenien. A això s'hi suma que no acudeixen al centre de vacunació perquè no tenen consciència d'aquesta pèrdua o perquè es tracta de persones de nivell socioeconòmic baix per als quals és difícil assumir el cost de la prevenció.

A Catalunya, els centres de vacunacions estan integrats a l'Institut Català de la Salut (ICS), al Servei Exterior del Ministeri de Sanitat i a centres aliens. Segons l'adscripció de cada centre, es cobra o no es cobra per visita, i en els casos què es cobra, l'import és diferent en funció de si es tracta d'un centre de l'ICS o no.

Així, mentre el Servei de Sanitat Exterior del Ministeri no cobra cap import per la visita, l'ICS cobra 13,50 euros, d'acord amb la normativa vigent, i l'Hospital Clínic, centre aliè a l'ICS, cobra un preu superior, que és de 35 euros.

El Síndic ha recordat també que la Llei estatal de cohesió i qualitat del sistema nacional de salut recull com a prestació la vigilància i el control del possibles riscos per a la salut derivats del trànsit internacional de viatgers.