Blanco, en roda de premsa a la seu de Ferraz, ha assegurat que "els esculls més importants ja s'han superat", per això hi haurà un "consens considerable" sobre les bases del nou sistema abans del pròxim dia 31, respectant la Constitució i les singularitats de tots els Estatuts autonòmics, entre ells, el de Catalunya.

"En el substancial, en el fonamental, hi ha avenços molt importants i principis d'acord bastant considerables", ha explicat Blanco, que ha reconegut algunes "diferències" que, segons ell, s'aniran resolent en els pròxims dies en els contactes de Zapatero amb tots els presidents autonòmics.

El 'número dos' del PSOE ha insistit que "la immensa majoria" de les comunitats "comparteixen" els principis exposats pel Govern, per això ha confiat que es pugui tancar "un acord global com més aviat millor" que també accepti el PP.

Preguntat per si les diferències expressades pel president de la Generalitat, José Montilla, se centren en els diners que rebria la seva comunitat, Blanco ha afirmat que "les xifres són conseqüència de l'aplicació d'un model" i que "aquí no ve a discutir la quantia d'un recurs: 'em dónes tant, et demano tant".

Ha explicat també que el dirigent del PSC Miquel Iceta ha intervingut en l'executiva socialista per felicitar el PSOE i el Govern per haver aconseguit els últims dies "canalitzar definitivament el procés i estar a les portes d'un acord".

Blanco ha emmarcat les reunions de Zapatero amb els presidents autonòmics en els "innombrables" contactes mantinguts fins ara sobre el model de finançament i ha recalcat que no ha vist que "ningú" des de les files socialistes "hagi criticat les formes" d'aquesta negociació.

El nou model incrementarà els recursos de les comunitats per finançar l'educació i la sanitat, així com per a l'aplicació de la Llei de Dependència, els tres pilars -ha insistit Blanco- que garanteixen l'estat del benestar.

Ha assegurat que el Govern pretén que el nou sistema sigui més transparent i participatiu i, en aquest sentit, ha criticat que el PP negociés els dos anteriors "sense diàleg" i "d'acord amb la imposició".

Segons Blanco, José María Aznar "no només parlava català en la intimitat", sinó que va signar l'acord de 1996 amb CiU "en un hotel" (el Majestic de Barcelona), "al marge" de les altres comunitats i, "simplement, per garantir la seva investidura".

Blanco ha considerat a més que és "pintoresc" que el president valencià, Francisco Camps, "digui que en nom seu negociï" el líder del PP, Mariano Rajoy.

"És un menyspreu per al conjunt dels valencians que van dipositar en ell la confiança", ha manifestat.

Respecte a les declaracions del president extremeny Guillermo Fernández Vara, que ha deixat "molt clar" que a Extremadura "no la representa ningú que no sigui el seu president", Blanco ha dit que és "un lloc comú" i no una crítica.

"El que és normal és el que va dir Fernández Vara, el que és anormal és el que va dir Camps. En termes democràtics, de representació dels ciutadans", ha postil·lat.