El Partit Popular augmenta l'avantatge que tenia respecte al PSOE en estimació de vot i se situa 3,3 punts per sobre malgrat els casos de corrupció lligats a la trama Gürtel, ja que, segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, els populars aconseguirien el 41% dels vots i els socialistes, el 37,7%.

És la segona vegada des del 2004, quan José Luis Rodríguez Zapatero va arribar al Palau de la Moncloa, que el PP supera el PSOE. La primera ocasió es va donar en l'anterior baròmetre del CIS en estimació de vot, fet el mes de juliol d'aquest any, quan els populars van avantatjar els socialistes d'un punt.

Els resultats de l'enquesta del CIS suposen una espècie de bàlsam per al Partit Popular, que avui celebrarà un comitè executiu estatal en què el líder, Mariano Rajoy, té previst donar una resposta contundent als recents casos de corrupció vinculats a la trama Gürtel i a les baralles internes, sobretot a la Comunitat de Madrid.

L'enquesta, no obstant això, es va preparar entre els dies 7 i 14 d'octubre, quan ni tan sols no havia esclatat la polèmica pel cessament de l'exsecretari general del PP a la Comunitat Valenciana, Ricardo Costa, suposadament relacionat amb la trama corrupta del cas Gürtel. De fet, Camps en va anunciar la destitució el mateix 14 d'octubre.

Després del PP, UPD és el segon partit que ha registrat més augment en estimació de vot (mig punt), el qual aconsegueix el 3,7%, cosa que el converteix en la quarta formació política, a darrere d'Izquierda Unida, que obtindria el 4,7% dels sufragis.

CiU, per la seva part, aconseguiria també el 3,7% dels vots si les eleccions se celebressin avui, mentre que ERC tindria l'1,5%, i el PNB l'1,3%.

Així mateix, el CIS mostra com el nivell de confiança dels ciutadans en el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i en el líder del PP, Mariano Rajoy, continua baixant en comparació de les dades que figuraven en el baròmetre del juliol. La poca o nul·la confiança en el cap de l'executiu ha crescut 4,5 punts gai-rebé en tres mesos: si al juliol el 67,8% dels enquestats recalcava la seva desconfiança en Zapatero, ara afirma el mateix el 72,3%.