Esquerra ha pactat 35 esmenes per import de 15 milions d'euros que es destinaran als Països Catalans. Les prioritats en aquesta negociació ha estat les infraestructures, el Medi Ambient, l'Economia productiva, la innovació i la reindustrialització i la Cultura i la Llengua. El portaveu d'Esquerra, Joan Ridao ha posat especial èmfasi en la partida que s'ha aconseguit per a les Terres de l'Ebre, 12,1 milions d'euros gràcies a la gestió dels partits del Govern. Joan Ridao ha recordat que després de l'acord finançament es va mostrar, per responsabilitat, la predisposició a negociar el Pressupost General de l'Estat en un context 'complexe com era la crisi econòmica i la pujada d'impostos'.

L'objectiu era influir en la política social i econòmica i en la política fiscal, i alhora 'culminar la carpeta catalana amb la gestió de l'aeroport del Prat'. Ridao ha lamentat que 'no s'aconseguís un acord global, cosa que lamento, perquè no sé si el Govern volia un xec en blanc o ja tenia un coixí més que confortable i ample amb el PNB i Coalició Canària'.

Ridao recordat queja vam dir que mantindríem l'esmena a la totalitat i el nostre no als pressupostos, però que estàvem disposats a negociar esmenes en algunes seccions i a arribar a acords parcials', tal com finalment s'ha produït.

Cura especial per a l'Ebre

Entre les inversions que ERC destaca hi ha les destinades a les terres de l'Ebre. Així Esquerra assegura que ha aconseguit que s'arribi fins als 10 milions d'euros per destinar al projecte de reindustrialització i revitalització de les terres de l'Ebre i també aposta per la revitalització i diversificació econòmica del sector del moble, amb 1'1 milions d'euros. També es destinen 500.000 euros per a l'observatori de l'Ebre, a Roquetes, i mig milió d'euros més per a noves estacions estratègiques del tren de l'Aldea-Amposta i Tortosa. En total són 12'1 milions d'euros més els que els PGE destinaran a les Terres de l'Ebre, 'la part del territori que sortia pitjor parada després d'anys d'oblit i postergació per part del Govern espanyol'.

L'economia productiva i la innovació ha estat un altre dels eixos pels quals ha apostat Esquerra, segons afirma en un comunicat. 'El campus Motor de l'Anoia amb 1 milió d'euros, el Centre de Noves Tecnologies a la comarca de Les Garrigues, el foment de l'administració electrònica i la Fàbrica de Cal Trepat, a Tàrrega, amb un projecte de museu agroalimentari i un viver d'empreses són les propostes que s'han aconseguit incloure', assegura.

Infraestructures, Medi Ambient, Cultura i Llengua

Les infraestructures i el medi ambient han estat el tercer dels eixos que Esquerra ha fixat en la negociació. La supressió de passos a nivell a Girona, Ripoll i Manlleu, o l'adequació de la N-260 al Pirineu de Lleida són altres propostes en el capítol d'infraestructures. En Medi Ambient, les millores dels rius Cardener a Manresa, Cuscó a Xixona i la Ribera de Solsona, i les façanes marítimes de Calella, Sant Pere Pescador i Castelló d'Empuries són la resta de millores incorporades gràcies a l'acord d'Esquerra amb el grup del govern.

El darrer, però no per això menys important eix que ha defensat Esquerra s'inclouen les inversions per a Cultura i Llengua. L'auditori de Constantí, el centre d'interpretació paleontològic dels Hostalets de Pierola o la rehabilitació del teatre principal de Terrassa són propostes incorporades gràcies a les esmenes d'Esquerra. Aportacions per a la Fundació Ausias March, l'Obra Cultural Balear, o el Saló del Còmic són només alguns dels exemples on Esquerra ha aconseguit que, tot i que no es preveien, s'aconsegueixi dotació dins els Pressupostos Generals de l'Estat.