L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va culpar ahir en part el president català, José Montilla, de l'anomenada "desafecció" entre Catalunya i Espanya.

En declaracions a TVE recollides per Efe, Pujol va assegurar que les relacions entre Catalunya i Espanya estan avui "pitjor que mai", i que això és a causa "d'errors importants" per les dues parts.

Encara que va escometre contra el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per "enganyar mitja humanitat" i per fer-ho també amb l'Estatut, va retreure a Montilla que dies després que el Parlament aprovés la seva proposta de nou Estatut, anunciés un paquet d'esmenes al text.

Pujol va constatar que la "creixent desafecció" de Catalunya respecte a Espanya, i a la inversa, no es va produir en la seva etapa de Govern, sinó ara.

També va comentar, després de deixar clar el seu "respecte" per Montilla, que Catalunya "no va", perquè ha caigut la "confiança i l'autoestima col·lectiva".

Va afegir que no tot és responsabilitat de Montilla, però sí que va dir que "el principal responsable d'un país és el seu president".

I és que amb l'anunci del PSC d'esmenar l'Estatut aprovat el 2005 pel Parlament, va dir, "comença un gran error català que desencadena el procés de certa descomposició". En aquest punt, va comentar que ni Montilla ni el PSC "volien que s'aprovés l'Estatut", i els va retreure que seguessin del costat del Govern i del PSOE durant la negociació al Congrés.