El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII) va imposar ahir un advocat d'ofici a l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic que boicoteja el seu propi procés per crims de guerra durant el conflicte dels Balcans, al mateix temps que va ajornar el judici fins a l'1 de març del 2010.

La decisió de la sala assenyala que no pot esperar-se de "cap advocat, ni tan sols el més experimentat i eficient", que pugui ajudar l'acusat sense un temps de preparació "suficient".

El judici a Karadzic va començar el 26 d'octubre passat, però l'acusat no hi va comparèixer argumentant que no havia tingut prou temps per preparar la seva defensa.

Abans d'adoptar aquesta actitud, el TPII va rebutjar dues mocions de Karadzic en què demanava deu mesos més per estudiar tots els materials de l'acusació i així poder personar-se a la sala defensant-se a si mateix.

Els jutges del TPII van advertir Karadzic des del primer dia del judici que, si persisteix la seva absència, li assignarien un advocat d'ofici.

Dimarts passat es va celebrar una vista en què els jutges van escoltar les preferències de la fiscalia i de Karadzic sobre com continuar el judici. Mentre que els fiscals es van mostrar partidaris que se li assignés un advocat d'ofici, Karadzic va continuar reclamant més temps per preparar-se.

L'expresident de la república serbobosniana de Srpska és acusat de crims de guerra i lesa humanitat presumptament ocorreguts durant la guerra de Bòsnia (1992-1995).

Els càrrecs de genocidi als quals s'enfronta es refereixen a la matança de gairebé 8.000 musulmans barons a la ciutat bosniana de Srebrenica i a la mort d'uns 12.000 civils durant el setge de Sarajevo.

D'altra banda, les autoritats sèrbies van insistir davant el fiscal del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPII), Serge Brammertz, que fan tot el possible per capturar el presumpte criminal de guerra Ratko Mladic, una condició perquè el país avanci cap a la Unió Europea (UE).

"El nostre país busca amb intensitat els dos pròfugs pendents, Ratko Mladic i Goran Hadzic, i treballa per completar amb èxit la cooperació amb el Tribunal de l'Haia ", va dir el president serbi, Boris Tadic, en un comunicat emès després de la seva reunió amb Brammertz.

El fiscal en cap del TPII va acabar ahir una visita de dos dies a Belgrad, previsiblement l'última fins al seu informe semestral sobre la cooperació de Sèrbia, que ha de presentar el desembre que ve al Consell de Seguretat de l'ONU. Brammertz es va reunir, a més a més de Tadic, també amb el primer ministre serbi, Mirko Cvetkovic, i amb l'equip governamental de recerca dels acusats de crims de guerra coordinat per Rasim Ljajic i Vladimir Vukcevic.

El seu nou informe és molt important per a Sèrbia perquè una avaluació positiva, que Belgrad espera, podria atenuar les pressions i condicionaments que aquest país denuncia en la seva via cap a l'ingrés en la UE.

L'aplicació de l'Acord d'Estabilització i Associació, que la UE va signar amb Sèrbia l'any passat, està bloquejat per la insistència d'Holanda en la captura prèvia de Mladic. Aquest excomandant militar dels serbis de Bòsnia, pròfug des de fa 13 anys, és acusat de genocidi en relació amb la matança de musulmans de Srebrenica, el setge de Sarajevo i altres crims comesos durant la guerra de Bòsnia (1992-1995).