Els familiars dels tripulants bascos del tonyinaire Alakrana, segrestat fa 36 dies en aigües de l'Índic, van exigir ahir a les "institucions competents" que alliberin "immediatament" els dos pirates somalis detinguts a Espanya perquè, si no, "estan posant en perill la vida dels nostres familiars".

A més, van anunciar per a avui una concentració a les 12.00 hores a Bermeo amb el lema Gure arrantzaleak askatu ("Allibereu els nostres pescadors") amb l'objectiu d'obtenir el "suport i solidaritat" de la ciutadania.

Els familiars van comparèixer a Bermeo un dia després que els pirates somalis que mantenen segrestat el pesquer desembarquessin tres mariners -dos de gallecs i un de basc- a terra i amenacessin d'anar matant la tripulació si en el termini de tres dies no s'alliberaven els dos pirates.

María Ángeles Jiménez i Argi Galbarriatu, dona i germana, respectivament, de dos tripulants bascos de l'Alakrana, van ser les encarregades de fer públic un comunicat en què van insistir que la vida dels 36 tripulants del tonyinaire "ha de ser ara prioritària, i no qualsevol altre interès".

Van recordar que en el seu moment "ja van dir que la detenció d'aquests dos pirates podia complicar seriosament el rescat" i, després de criticar que les institucions implicades els "negaven aquest extrem", van lamentar que "desgraciadament s'ha posat en evidència que aquestes institucions estan mentint".

A la tarda, Miguel Ángel Moratinos va assegurar que els tres mariners que havien estat baixats a terra tornaven a ser al vaixell.