Fa tres mesos del segrest dels cooperants catalans Alicia Gámez, Roque Pascual i Albert Vilalta. Els tres cooperants van ser raptats a Mauritània pel grup terrorista Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) quan anaven en un comboi amb ajuda humanitària.

Aquesta és la cronologia dels fets més rellevants des que es va perpetrar el segrest:

- 22 de novembre: La Caravana Solidària a l'Àfrica Occidental 2009 surt del port de Barcelona amb les 20 tones de material recollit per 37 ONG catalanes.

- 29 de novembre: Un grup armat segresta Gámez, Pascual i Vilalta a la carretera que uneix Nuackchot i Nouâdhibou, les dues principals ciutats de Mauritània.

- 30 de novembre: El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, indica que tot apunta que el segrest és obra del grup Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI). Espanya ofereix a Mauritània avions i helicòpters de la Guàrdia Civil per col·laborar en el dispositiu de recerca.

-1 De desembre: El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu obre diligències prèvies per investigar el segrest.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, demana "prudència i discreció" perquè els segrestadors "escolten".

Les autoritats mauritanes desmenteixen les informacions sobre la localització dels segrestats a uns 100 quilòmetres al nord-oest de Akjout, a l'interior del país.

Es constitueix la cèl·lula de coordinació presidida per la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega.

- 2 de desembre: La caravana marxa de Nouakchott en direcció al Senegal després de decidir continuar la seva ruta.

- 8 de desembre: El grup terrorista Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) reivindica el segrest en una gravació difosa pel canal de televisió Al-Jazira, en el què assegura que també manté retingut a un cooperant francès segrestat a Mali el 25 de novembre.

- 9 de desembre: Es difon un segon comunicat escrit per AQMI, en el qual s´assegura que els tres segrestats es troben bé de salut.

Arriben a l'aeroport de Barcelona el gruix dels components de la caravana Barcelona Acció Solidària després de finalitzar el lliurament de material sanitari i escolar per diversos països africans.

- 29 de desembre: Es coneix que el cooperant segrestat Albert Vilalta va ser atès en el moment del segrest per la ferida de bala a la cama.

- 7 gener: El Govern dóna suport al d'Algèria per frenar l'amenaça d'Al-Qaida al nord d'Àfrica i reafirma el seu rebuig a resoldre el segrest amb el pagament d'un rescat.

- 8 de gener: El director de Barcelona Acció Solidària, Francesc Osan, creu que les paraules del ministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, sobre que no es pagarà rescat trenquen la línia de discreció marcada pel mateix Govern.

- 15 de gener: El diari "El Mundo" publica una informació sobre l'existència d'un vídeo amb els cooperants segrestats.

- 21 de gener: Moratinos afirma que els cooperants catalans estan bé.

- 25 de gener: A l'Jadim Uld Setaman, líder magribina d'Al-Qaida a Mauritània, empresonat i que manté contacte amb els seus aliats a Mali, declara a "El Periódico" que els tres cooperants es troben bé, però que no seran alliberats mentre el seu grup segueixi a la presó.

- 25 de gener: A l'Jadim Uld Setaman, líder magribina d'Al-Qaida a Mauritània, empresonat i que manté contacte amb els seus aliats a Mali, declara a "El Periódico" que els tres cooperants es troben bé, però que no seran alliberats mentre el seu grup segueixi a la presó.

- 22 de febrer: Detingut un dels suposats autors del segrest dels tres cooperants catalans a Mauritània.

- 23 de febrer: Al-Qaeda allibera a Mali el segrestat francès Pierre Camatte.

- 28 de febrer: L´ostatge italià demana a Berlusconi que salvi la seva vida i la de la seva dona.