Els tres cooperants catalans segrestats a Mauritània per Al-Qaida al Magreb Islàmic (AQMI) compleixen tres mesos de captiveri i encara que en el seu entorn es confia en un pròxim alliberament i el Govern es mostra optimista sobre el desenllaç, també segueix apel·lant a la prudència.

Alícia Gámez, Roque Pascual i Albert Vilalta, membres de l'ONG Barcelona Acció Solidària, van ser segrestats el 29 de novembre passat quan formaven part d'un comboi amb ajuda humanitària que transitava per la principal carretera de Mauritània.

Des d'aleshores, no hi ha hagut detalls oficials sobre la situació dels cooperants -que, previsiblement, es troben al nord de Mali- ni sobre les gestions realitzades per aconseguir el seu alliberament.

En aquest context s'emmarquen les reiterades crides a la prudència i la discreció per part de l'Executiu per no comentar les notícies que s'han anat publicant sobre qüestions com el possible pagament d'un rescat.

Aquesta crida a la prudència s'ha reiterat aquesta mateixa setmana després que l'alliberament de l'ostatge francès Pierre Camatte, qui estava també en mans d'AQMI des de tres dies abans que els cooperants espanyols alimentés l'esperança que s'acabés de manera immediata el captiveri d'aquests.

L'Executiu va expressar la seva satisfacció per aquest alliberament, se la va comunicar de manera immediata als familiars dels catalans segrestats i va assegurar que seguia treballant per aconseguir "de la manera més ràpida possible" la seva posada en llibertat.

Però fonts del Govern i del CNI consultades per Efe han evitat parlar de la possible immediatesa d'aquest alliberament i, encara que s'han mostrat "molt optimistes" davant la resolució del segrest, han insistit que no es pot aventurar una data per a això.