L'espai aeri del Regne Unit, Irlanda, Noruega, Dinamarca, Bèlgica, Països Baixos, Alemanya i Suècia va quedar ahir totalment o parcialment paralitzat a causa de la cendra procedent de l'erupció del volcà islandès Eyjafjälla. El tancament d'aquests aeroports està provocant la cancel·lació de nombrosos vols (entre 4.000 i 5.000, es calculava fins ahir a la mitjanit) gairebé a tot el continent.

El total de vols cancel·lats des dels aeroports catalans és de 47, segons Aena. La gran majoria eren amb destinació als diferents aeroports de la Gran Bretanya, tot i que també hi havia vols cancel·lats amb destinació a Oslo, Göteborg, Copenhaguen, Dublín, Brussel·les i Charles De Gaulle. Des de l'aeroport del Prat hi havia un total de 29 sortides cancel·lades, mentre que des de l'aeroport de Girona-Costa Brava se n'havien anul·lat catorze i des de l'aeroport de Reus, quatre. Als aeroports de Girona i Reus tots els vols que es van cancel·lar eren de la companyia Ryanair.

Pel que fa als avions que surten de la Gran Bretanya per aterrar a Catalunya, Aena va assegurar que la majoria d'avions no han sortit. Quant a la xifra, es tractaria de la mateixa que de vols amb destinació a la Gran Bretanya, ja que els avions que no surten del país anglosaxó són els mateixos que no poden sortir de Catalunya perquè no han arribat. A la resta d'aeroports espanyols es van cancel·lar uns 500 vols.

La cendra volcànica conté partícules que poden afectar el funcionament de les turbines dels motors dels avions i absorbeix fàcilment l'aigua, fenomen que pot causar curtcircuits i espatllar components electrònics.

Els experts assenyalen també que pot disminuir les prestacions de les aeronaus en dipositar-se sobre les ales, a més d'afectar la visibilitat. Ni Eurocontrol ni les autoritats dels diferents països afectats no es van atrevir ahir a donar un termini concret per a la fi de les restriccions, encara que la ministra de Transports noruega, Magnhild Meltveit Kleppa, va afirmar que l'espai aeri d'aquest país romandrà també tancat en la pràctica durant tot divendres, i tot feia preveure que la situació es podria perllongar dos dies.