El líder del Partit Conservador, David Cameron, i el seu homòleg liberaldemòcrata, Nick Clegg, han mantingut ja una conversa telefònica abans de reunir-se cara a cara aquesta mateixa nit per analitzar la possibilitat d'un pacte de govern, segons ha informat la BBC.

D'acord amb la cadena pública, en aquest primer contacte per telèfon tots dos líders van comentar els resultats de les eleccions i van decidir "analitzar amb més deteniment" les possibilitats d'acord entre les seves formacions.

D'altra banda, l'exprimer ministre conservador britànic John Major va insinuar avui a la BBC que el seu partit podria estar disposat a cedir ministeris als liberaldemòcrates al afirmar que seria "un preu que val la pena pagar" per poder formar govern.

Cameron, que va guanyar amb 306 escons les eleccions britàniques, celebrades el dijous, encara que sense majoria absoluta, va fer avui una "oferta global de govern" a Clegg, a qui també ha fet una proposta el primer ministre i líder laborista, Gordon Brown.

Nick Clegg va reiterar avui la seva convicció que els conservadors, que van aconseguir majoria de vot i majoria d'escons en els comicis de dijous, tenen el dret a fer el primer pas per formar govern.

Les seves paraules van ser aprofitades per fer una oferta pel líder "tory", que es va mostrar disposat a trobar "punts comuns" amb els liberaldemòcrates, tot i discrepar amb ells en matèries clau per a tots dos partits.

Entre aquestes diferències, Cameron va recordar que no cedirà en matèria d'immigració, va insinuar que no arxivarà el controvertit programa per a la renovació del sistema de dissuasió nuclear "Trident", i va observar que "cap govern hauria de donar-li més poder a la Unió Europea", en al•lusió al europeisme dels liberals.

El líder conservador va afirmar, en canvi, que el seu partit podria ser flexible en altres assumptes en benefici d'una col•laboració "sincera i confiada" entre els dos grups.

Així, va recordar que ells també s'oposen a la introducció dels carnets d'identitat que volen els laboristes i també són favorables a una "economia verda".

També va assenyalar com un altre possible punt de consens la comuna oposició de conservadors i liberals a la proposta laborista d'incrementar la cotització a la seguretat social a partir del proper any.

Cameron va anunciar, a més, que estava disposat a la creació d'una comissió que analitzés la reforma de l'actual sistema electoral, un requisit que exigeixen els liberals.