Els cooperants catalans Albert Vilalta i Roque Pascual, alliberats diumenge pels seus captors d'Al-Qaida al Magreb Islàmic, van viatjar després del seu alliberament en el mateix cotxe en què anava l'únic condemnat pel seu segrest, el malià Omar Saharaui, segons una gravació de l'agència mauritana Sàhara Media.

Segons ha assenyalat a Efe en conversa telefònica Abdulah Uld Muhamadi, president executiu de Sàhara Media, les cameres d'aquest mitjà van gravar una conversa de Vilalta i Pascual on feien broma amb Saharaui: "Omar ens va dur a fer una excursió al desert".

La gravació, d'uns 30 segons, va tenir lloc en un punt indeterminat del nord del desert de Mali i mostra Saharaui assegut al seient del conductor d'un vehicle tot terreny Land Rover que en aquell moment estava parat.

Al cotxe també viatjaven negociadors, ha indicat Muhamadi, però en la gravació tan sols apareixen Vilalta, Pascual i Saharaui.

Omar Uld Sid'Ahmed Uld Hame, veritable nom de Saharaui, va ser extradit per les autoritats de Mauritània, on havia estat condemnat a 12 anys de presó per la seva participació en el segrest, a Mali el passat 16 d'agost.

Segons Sàhara Media, Saharaui va ser posat en llibertat per Mali poc abans de l'alliberament dels catalans, cosa que els segrestadors d'AQMI podrien haver exigit en contrapartida per l'alliberament dels cooperants.

Vilalta i Pascual van ser segrestats per Al-Qaida al Magreb Islàmic (AQMI) a Mauritània el passat 29 de novembre quan viatjaven en una caravana humanitària.

Al costat d'ells també va ser retinguda la seva companya Alícia Gámez, que va ser alliberada al març.