Els partits catalans preparen la campanya electoral sabent que les eleccions seran el 28 de novembre després que el president de la Generalitat, José Montilla, ho fes públic aquest dimarts. Els seus líders han explicat més com plantejaran la campanya que no a valorar la conveniència de la data. El PSC aspira a aconseguir '68 diputats o més',CiU se centrarà en evitar un tercer, ERC ha insistit que només pactarà amb qui aposti per un referèndum independentista, més', el PPC veu els comicis com l'inici del canvi que culminarà al govern espanyol, mentre que ICV plantejarà els comicis com un debat entre la dreta i l'esquerra. Per la seva banda, C's diu que el 28-N és la 'data de defunció' del tripartit.

En una declaració institucional, Montilla ha aclarit que els comicis seran el 28 de novembre, data que s'havia convertit en la més probable després que quedés descartada el 24 d'octubre. El president ha assegurat que 'seran una de les eleccions més transcendents de la nostra història recent' i ha demanat als partits 'joc net i claredat en les propostes polítiques'. També ha reclamat als ciutadans 'que pensin les conseqüències del seu vot' perquè en aquestes eleccions es decideix el futur de 'tota una generació' i als partits 'joc net en l'acció electoral i claredat en les propostes polítiques'. Segons el cap de l'executiu, 'els reptes plantejats no es resolen amb eslògans, ni amb desqualificacions simplificadores, calen idees i solucions'.

Per Montilla, que firmarà el decret de convocatòria el 4 d'octubre, les eleccions estan marcades per la crisi, el descrèdit de la política, la sentència del Constitucional i les 'tensions polítiques' entre Catalunya i l'Estat.

Un dels primers a reaccionar després de conèixer la data de les eleccions ha estat el president de CiU i cap de l'oposició, Artur Mas. Ha assegurat que la data és una qüestió anecdòtica'secundària i marginal', ha dit- i ha explicat que els seus esforços se centraran en evitar un tercer tripartit i l'ascens del PPC. 'Les dues coses', ha deixat clar, ja que tem que una de les conseqüències del tripartit també es tradueixi amb un ascens dels populars a Catalunya. El president de CiU ha subratllat que el més important és que hi hagi un canvi en positiu a Catalunya en tots els nivells i ha fet una crida a la prudència deixant clar que, tot i les enquestes, no té la victòria assegurada. Ha assegurat que, responent a la crida de Montilla, farà una campanya neta, en 'to positiu i constructiu'.

El PSC no ha valorat fins a primera hora d'aquesta tarda la data de les eleccions. La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Rocío Martínez-Sampere ha destacat que aquesta data 'completa la legislatura i coincideix amb el quart aniversari de la seva pressa de possessió com a president'. Ara, ha explicat, l'objectiu del PSC és aconseguir '68 diputats o més' per governar 'mentre alguns volen aquestes eleccions i el canvi per tornar al poder i tornar al d'abans'. La representant del PSC ha afirmat que és important 'tenir un debat amb projectes i propostes clares', així com un debat 'serè, transparent, positiu, propositiu i de joc net'. Ha reiterat que 'CiU planteja aquestes eleccions com un canvi i el seu canvi és tornar al poder per fer el que van fer durant 23 anys i nosaltres les plantegem com seguir treballant per canviar el país'.

El president d'ERC i candidat de la formació republicana, Joan Puigcercós, també ha restat importància a la data de les eleccions, malgrat que fa unes setmanes van donar el tripartit per acabat i van demanar la convocatòria avançada dels comicis, i ha afirmat que el que és important són els temes dels quals es tractarà. Ha insistit que només pactarà amb aquells partits que garanteixin la celebració d'un referèndum independentista i, al mateix temps, segueixin donant suport a les polítiques socials i d'esquerra iniciades en el camp de la sanitat o l'educació. Per Puigcercós, el 28-N és la data en què els ciutadans d'esquerra poden canviar la història del país.

Per la seva banda, la presidenta i candidata del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, veu les eleccions del 28-N com el canvi que començarà a Catalunya i que culminarà al govern espanyol. La líder dels populars ha lamentat que 'la convocatòria electoral ha esgotat els terminis d'un govern que fa temps que s'ha convertit en el problema i no en la solució' i ha postulat el PPC com l'opció del 'seny' enfront d'un altre tripartit, 'd'un tripartit independentista amb Convergència i Unió o una majoria absoluta de CiU'. Sánchez-Camacho ha situat l'atur, el model educatiu, la inseguretat ciutadana i la immigració il·legal com a prioritats.

Un debat d'esquerra o dreta

Pel candidat d'ICV, Joan Herrera, la convocatòria del 28-N suposarà un debat entre girar a la dreta o a l'esquerra i anar endarrera o endavant. Aquest serà, per ell, l'eix de la campanya més enllà de la data de la convocatòria. Herrera ha assegurat que aquestes eleccions són 'excepcionals' perquè es produeixen en un moment de 'crisi econòmica i institucional' i Catalunya 's'hi juga molt'. 'No valen les solucions velles', ha dit, i cal 'no tirar enrere i sortir de la crisi amb solucions justes, solidàries i sostenibles'. Amb la data de les eleccions ja feta pública, Herrera haurà d'abandonar el Congrés de Diputats per fer-se per concentrar-se en la campanya, tot i que no ha precisat quan ho farà.

Per últim, Ciutadans veu el 28-N com la 'data de la defunció del tripartit', segons el president de la formació, Albert Rivera. Considera que s'obrirà una nova etapa a Catalunya en què cal centrar la qüestió política en aspectes com la relació entre polítics i ciutadania i 'l'obertura de Catalunya cap a l'exterior'. En aquest sentit, Rivera ha remarcat la desafecció de la ciutadania envers la classe política i ha titllat de 'falsa' la crida del president Montilla a la participació electoral argumentant que els elevats índexs d'abstenció són responsabilitat dels polítics i no dels ciutadans.

Reaccions des del Congrés

Des de Madrid, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha dit que ara el més important 'no és el quan ni el com, sinó el què', i en la línia del que ha assegurat el president Montilla, ha afirmat que les eleccions seran un 'autèntic canvi de paradigma' que tindrà 'conseqüències en tota una generació'. El portaveu considera que es discutirà entre donar continuïtat a l''autonomisme raonat' del darrer quart de segle o l'inici d'una 'transició progressiva, pacífica i democràtica cap a la independència' que situï a l'agenda política un referèndum.

A nivell estatal, el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, espera que els catalans donin l'oportunitat al PSC de 'seguir sent importants'. Sobre la incidència de les eleccions a la negociació dels pressupostos generals de l'Estat, Alonso creu que 'no serà molt important' per la data però si que serà rellevant 'per la configuració de tot el país'. Per aquest motiu, el portaveu parlamentari del PSOE després de la Junta de Portaveus, ha esperat que les eleccions 'donin estabilitat a Catalunya'.

La primera reacció del PP ha anat a càrrec de la portaveu de la formació popular al Congrés, Soraya Sánchez Santamaría, que ha acusat el president de la Generalitat, José Montilla, 'd'apurar fins l'últim moment per estar en una cadira on li queda bastant poc temps' quan 'fa mesos que hauria d'haver convocat aquestes eleccions' tenint en compte 'el projecte i la caducitat del tripartit'. Segons Santamaría, 'ha fet perdre el temps als catalans', que 'necessiten un nou projecte de govern que sigui moderat, central, i que atengui a la necessitat de crear ocupació i dinamisme perquè Catalunya torni a ser un referent a Espanya i Europa', com el que impulsa, ha dit, el PP.