L'Aliança de centre-dreta del primer ministre conservador, Frederik Reinfeldt, va aconseguir avui un triomf històric en les eleccions legislatives sueques, que no li va valer però per revalidar la majoria absoluta per l'entrada en el Parlament del ultradretà Demòcrates de Suècia.

Escrutat més del 95 per cent dels vots, l'Aliança de conservadors, liberals, cristianodemòcrates i centristes es queda amb el 49,2 per cent, un punt més que fa quatre anys, però la irrupció de la ultradreta, amb el 5,7 per cent, li fa perdre la majoria de la que gaudia en l'anterior legislatura.

L'esquerra, que per primera vegada concorria unida en una coalició de socialdemòcrates, ecologistes i ex comunistes, va patir un retrocés de 2,5 punts i es va quedar en un pobre 43,6 per cent.

El resultat permetrà a Demòcrates de Suècia exercir el seu desitjat paper de frontissa, encara que la negativa dels dos blocs a col•laborar amb ells minimitza la seva capacitat d'influència.

Durant la campanya, tant l'esquerra com el centre-dreta van deixar clar que no es servirien dels vots de la ultradreta i van obrir la possibilitat de fer pactes puntuals trencant la disciplina dels blocs.

El Partit Socialdemòcrata va guanyar els comicis amb el 30,8 per cent, 4,1 punts menys que el 2006 i 9 menys que fa vuit anys, un resultat catastròfic, el pitjor en un segle en la història d'un partit que ha governat Suècia 65 dels últims 78 anys.

La posició del seu líder, Mona Sahlin, que aspirava a ser la primera dona en governar Suècia, queda tocada, encara que en el seu discurs a la seu electoral del seu partit va prometre seguir lluitant i tot i admetre el mal resultat, va incidir en que havien estat "unes eleccions sense guanyador".

El Partit Moderat (conservador) de Reinfeldt, primer líder de la dreta en revalidar triomf en unes eleccions, va ser segon amb el 29,9 per cent -3,7 punts més-, el seu millor resultat, confirmant els pronòstics que apuntaven els sondejos des fa setmanes.

La pèrdua de la majoria absoluta enfosqueix la victòria de Reinfeldt, que va saber convèncer els suecs de la seva capacitat per superar la crisi econòmica, que ha afectat seriosament el país l'últim any.