El president de la Generalitat, José Montilla, ha signat aquesta tarda el decret de convocatòria d'eleccions a Catalunya per al 28 de novembre amb una crida a no "renegar" del tripartit ni a considerar aquest mandat "un guirigall", sinó a reivindicar "amb orgull" la feina feta.

El president ha llançat aquest missatge en un acte solemne, celebrat al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, al costat de tots els membres de Govern i a alts càrrecs i diputats del tripartit.

Sense entrar en "especulacions" sobre els possibles pactes que es puguin donar després de les eleccions de novembre, el president ha comminat els seus socis de govern a "defensar amb orgull i passió l'obra del Govern", i a no caure en l'"autoflagel·lació injusta".

El president ha fet una tancada defensa del govern format per PSC, ERC i ICV-EUiA, i ha subratllat que el balanç del Govern d'Entesa "supera la comparació amb les set legislatures precedents".

"Jo no renego de l'acord que les forces d'esquerres van segellar fa set anys per propiciar un canvi de Govern a Catalunya i espero que molts de vosaltres penseu el mateix", ha etzibat Montilla, "orgullós" d'haver governat al costat d'ERC i ICV-EUiA.

"Per a mi perd sentit que una única força pretengui ser-ho tot, representar-lo tot", ha subratllat Montilla, qui ha destacat que ha exercit el lideratge des de l'acord amb altres formacions i que això ha deparat una "nova Catalunya, més madura i plural".

Malgrat la nodrida representació d'alts càrrecs i de representants dels tres partits del Govern, no han assistit a l'acte, per motius d'agenda, ni el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Joan Puigcercós, ni el seu homòleg d'ICV-EUiA, Joan Herrera.

El president ha destacat que la "sòlida i extensa" obra del tripartit "deixa pòsit i marca camins de futur", i s'ha proposat "completar el projecte iniciat i portar-lo més enllà".

Montilla ha considerat "normal" que PSC, ERC i ICV-EUiA busquin ara "diferenciar-se", ja que el 28 de novembre competiran entre ells, però més enllà de la postura de cada partit, ha animat a defensar els èxits d'aquests anys.

"Als que ens demanen autocrítica, responguem amb balanços ponderats i equilibrats, però no amb una autoflagel·lació injusta, desproporcionada i avergonyida sense motiu. Som el Govern que ha fet un gran servei al país, no el guirigall del tripartit que diuen alguns", ha sentenciat.

Montilla ha destacat que hi ha hagut "un alt grau de compliment" del programa de govern i que s'ha posat en marxa una àmplia política social, per la qual cosa el mandat ha estat "molt fèrtil en producció legislativa, tal com correspon a un país que s'acaba de dotar d'un marc legal i competencial reforçat" com és un Estatut.

Això ha estat possible, ha explicat, malgrat que la legislatura, en el seu conjunt, "no ha estat fàcil per moltes raons", però en especial per la crisi econòmica que "ha obligat -ha dit- a un fort increment dels serveis públics, un considerable ajust pressupostari" per reduir la despesa, així com a "disminuir la intensitat d'algunes polítiques", afrontar la desocupació, i aportar ajudes per a les empreses en crisi.

El president també ha esmentat els "fets excepcionals" que han obligat a determinades actuacions, com la sequera, però de forma paral·lela, l'executiu català ha treballat per augmentar la capacitat d'autogovern, amb dinou noves competències aconseguides malgrat que "és evident que la incertesa que planejava sobre l'Estatut ha condicionat" la seva aplicació, ha admès.

Montilla ha assenyalat que en la seva labor com a president hi ha hagut diverses "constants", com procurar el benestar de Barcelona i la seva àrea metropolitana, l'equilibri del país en el seu conjunt, el progrés i la millora de les condicions de vida, i la preparació del país per a un futur econòmicament més complex i competitiu en un món global.

Ha admès, això no obstant, que en alguns moments la crisi econòmica ha fet "replantejar ritmes i formes" de la política social, però que el Govern ha estat capaç d'"anticipar-se a la crisi".