La visita del Papa és un fet mediàtic i popular i és també un motiu editorial. Així ho demostren algunes novetats d'editorials catalanes com la biografia 'Benedicto XVI. El papa alemán' (Planeta), de Pablo Blanco Sarto; 'Revitalitzar la nostra identitat cristiana' (Pòrtic), del cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach; 'Carta al Papa d'un creient crític amb motiu de la seva visita a Catalunya' (Ara Llibres), de Lluís Busquets, i 'La Sagrada Família segons Gaudí. Comprendre un símbol' (Pòrtic), d'Armand Puig i Tàrrech. Malgrat tot, les llibreries no especialitzades no han notat un augment de les vendes, en canvi es comença a notar a la llibreria Claret, de literatura religiosa.

Malgrat que algunes editorials catalanes han apostat per les novetats relacionades amb la pròxima visita del Papa a Barcelona, les llibreries no especialitzades en literatura religiosa asseguren que, de moment, no han augmentat les vendes.

Àngel Pijerín, de la llibreria Happy Books, ha afirmat que 'de moment' no s'ha notat un augment de les vendes i que la gent 'no demana gaire'. Tot i això, Pijerín ha assegurat que n'esperen un creixement durant els dies previs a la visita. A la secció de llibres d'El Corte Inglés han afirmat que la biografia de Joseph Ratzinger signada per Pablo Blanco Sarto 'va sortint a poc a poc'.

A la secció de Filosofia i Religió de la llibreria La Central del Raval han preparat una taula de volums relacionats amb el Papa. Tot i així, el llibreter Ignasi Bañeras ha assegurat que encara 'és massa aviat' per saber la incidència en la venda.

Pel que fa a les novetats catalanes, Bañeras ha dit que 'no tenen gaire èxit', però que el que va 'una mica millor' és la venda d'altres llibres relacionats amb el Papa. Alguns exemples són 'Razón i religión', sobre la discussió d'Habermas i Ratzinger; 'Quin futur per al cristianisme?', de Luc Ferry i Philippe Barbarin; 'Carta al Papa. Consideraciones sobre la fe', d'Habermas; 'Por qué no podemos ser cristianos y menos aún católicos', d'Odifreddi; 'La tentación del cristianismo, de L. Ferry i L. Jerphagnon; 'Los cristianos', de J. Mosterín, i 'Sobre el poder del Imperio y del Papa', de M. de Padua.

Des de la Llibreria Claret, especialitzada en matèria religiosa, Mariano Viviani ha assegurat que es comencen a notar un augment de les vendes. El responsable de la llibreria ha apuntat que s'han reeditat alguns textos de Joseph Ratzinger i ha afirmat que l'edició de les novetats específiques per a la visita del Papa 'acaben d'arribar' a la llibreria i que el temps és una mica 'just'.

De la biografia 'Benedicto XVI. El papa alemán', Viviani ha dit que potser costarà 'una mica' de vendre perquè l'autor, Pablo Blanco Sarto, aquí 'és desconegut'. Pel que fa a 'Revitalitzar la nostra identitat cristiana', del cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach, 's'està començant' a vendre. El llibreter ha afegit que 'La Sagrada Família segons Gaudí' es vendrà 'força' perquè l'autor, Armand Puig, 'és conegut'. El llibreter confia que les vendes augmentaran a mesura que s'apropi el dia de la visita i durant els dies posteriors.

La visita del Papa, objecte literari

El cardenal arquebisbe de Barcelona Lluís Martínez Sistach també ha aprofitat la visita del papa Benet XVI amb motiu de la consagració de la Sagrada Família, per publicar 'Revitalitzar la nostra identitat cristiana. Les claus de la visita de Benet XVI a Barcelona' (Pòrtic).

Amb pròleg del Cardenal Tarcisio Bertone, secretari d'Estat del Sant Pare Benet XVI, el llibre recull textos breus amb reflexions sobre la figura de Joseph Ratzinger i el temple d'Antoni Gaudí, però també sobre el paper de l'Església avui dia, la pluralitat religiosa, la immigració i les desigualtats econòmiques, entre altres situacions actuals.

Lluís Busquets, una altra manera de veure la visita

Des d'una perspectiva més crítica però no menys experta, el teòleg i professor Lluís Busquets ha publicat 'Carta al papa d'un creient amb motiu de la seva visita a Catalunya' (Ara Llibres). Busquets estava llegint les memòries de Jordi Pujol, en què narra la visita de Joan Pau II a Barcelona el 7 de novembre de 1982, quan va saber que Benet XVI visitaria la ciutat.

Aleshores 'el Papa no va voler entendre Barcelona', ha afirmat Busquets, i es va proposar fer-li una carta 'perquè ha de saber que Catalunya és una nació'. Amb aquest text, Busquets demana un 'gir' a una part de l'Església i li demana a Benet XVI que no faci més visites 'massmediàtiques'. 'És un llibre dur, però respectuós', ha afirmat l'autor.

Benet XVI, biografiat

El sacerdot, filòleg i doctor en Filosofia i Teologia Pablo Blanco Sarto ha publicat 'Benedicto XVI. El papa alemán' (Planeta). Es tracta de la biografia definitiva del papa Benet XVI, en què en destaca les qualitats de senzill, combatiu i amb un gran sentit de l'humor. L'obra dóna a conèixer tota la carrera de Ratzinger.

Precedint aquesta publicació, Blanco ja havia publicat la primera biografia de Joseph Ratzinger en castellà, abans fins i tot que el cardenal alemany fos elegit papa. A més, el seu treball sobre la figura de Ratzinger es completa amb alguns articles, assaigs i monografies com 'Raó i cristianisme' (2005) i 'Vida i teologia' (2006). Blanco és també el creador del Foro de Estudios Joseph Ratzinger.

El temple, també protagonista

També un mes abans de la visita papal s'ha publicat 'La Sagrada Família segons Gaudí. Comprendre un símbol' (Pòrtic), d'Armand Puig i Tàrrech. Es tracta d'un dels llibres més definitius sobre el temple que Antoni Gaudí va començar a projectar ja fa 125 anys.

Puig i Tàrrech, prevere, doctor en Ciències Bíbliques i degà de la Facultat de Teologia de Catalunya, desgrana l'obra modernista més emblemàtica de la ciutat i n'explica la profunditat dels símbols, la gosadia de la idea i la força d'un projecte que volia ser 'nova arquitectura'. Tal com resa a la contraportada del volum, el llibre vol fer de guia de visita alhora que permet comprendre l'univers simbòlic plasmat en la 'catedral d'Europa'.