El 'papamòbil' que el Benet XVI utilitzarà el proper 7 de novembre a Barcelona és un Mercedes Classe M blindat, ha informat el Vaticà. El vehicle, que va arribar el divendres a l'aeroport del Prat a bord d'un avió de l'exèrcit espanyol, és de color blanc i disposa d'una cabina vidrada on el Papa pot viatjar assegut o dempeus, han detallat fonts del Vaticà. En el trajecte de la Catedral de Barcelona a la Sagrada Família, Benet XVI viatjarà a la cabina juntament amb el costat del seu secretari, Georg Gänswein, i del cardenal Lluís Martínez i Sistach. El Vaticà disposa de més d'un 'papamòbil', la majoria dels quals són adaptacions de Mercedes, un dels principals proveïdors de vehicles de la Santa Seu.

Per motius de seguretat, tan el Vaticà com la constructora Mercedes mantenen un cert secretisme sobre la flota de vehicles de què disposa i sobre les característiques dels mateixos, sobre tot pel que fa a les prestacions en seguretat.

Fonts de la marca alemanya consultades per l'ACN han confirmat que el Vaticà disposa de diversos Mercedes-Benz entre la seva flota, però eviten donar més detalls per qüestions de seguretat. Entre els vehicles amb què Mercedes abasteix la Santa Seu es compten les unitats del 'papamòbil', una adaptació amb cabina vidrada del model Classe M, que al mercat es ven com un tot-terreny urbà.

Es calcula que el Vaticà utilitza actualment tres vehicles d'aquestes característiques de forma simultània, que s'envien amb setmanes d'antelació al lloc que ha de visitar el Papa.

Un dels 'papamòbils' es troba des d'aquest divendres a Barcelona i l'altre va arribar el passat dijous a Santiago de Compostela, on el Sant Pare recalarà abans de viatjar a Catalunya.

Després de l'arribada a l'aeroport de Barcelona el divendres, el 'papamòbil' restarà sota custòdia policial fins al 7 de novembre, dia en què traslladarà Benet XVI de la catedral de Barcelona a la Sagrada Família.

El 'papamòbil' permet viatjar amb les finestres tancades o obertes, en funció de quines és el nivell de seguretat. A la cabina, el Papa va acompanyat sempre el seu secretari, monsenyor Georg Gänswein, i, en la visita a Barcelona, també hi serà el cardinal Martínez Sistach, segons ha informat el Vaticà.

El primer 'papamòbil' es va crear a Irlanda l'any 1979 per la visita del llavors papa Joan Pau II. Tres anys després, quan es va produir l'atemptat contra l'antecessor de Benet XVI, es van incrementar les mesures de seguretat d'aquest vehicles i se'n van blindar els vidres.

Land Rover, Ford, Renaut o Toyota són algunes de les marques que en les darreres dècades han fabricat models de 'papamòbils', però en els darrers anys, Sa Santedat gairebé sempre fa ús d'un Mercedes Classe M blanc adaptat amb la cabina, des de la qual seguda els feligresos.