Dos dels màxims responsables de les obres del temple de la Sagrada Família projectat per Antoni Gaudí són del Berguedà. Ramon Espel (Puig-reig, 1968) hi treballa des de fa 17 anys i com a cap d'obra és el responsable directe de la construcció. De la seva mà va arribar al temple, ja fa 14 anys, Carles Farràs (Berga, 1969), que s'encarrega de la part gestió de l'obra: fer pressupostos, comandes... Vivint l'evolució dels treballs des del seu interior, els dos arquitectes tècnics, que van estudiar junts delineació a l'escola Sant Francesc de Berga, asseguren que el seu final s'ha de situar en l'horitzó entre els anys 2022 i 2025.

Espel assegura que, tot i la seva complexitat, l'obra de la Sagrada Família "ha pogut agafar el ritme de pràcticament una obra normal i la inèrcia farà que, si no passa res, la puguem veure acabada". Farràs coincideix que el gros de l'obra pot quedar enllestit en els propers quinze anys, però incideix que "quedaran coses fer, adequar l'entorn, elements escultòrics i fer manteniment, perquè hi ha coses fetes de ja fa anys a les quals caldrà una restauració".

Espel va arribar a la Sagrada Família "gràcies al Berguedà, pels Jardins Artigas", que també porten la signatura de Gaudí. Ell, aprofitant que feia el projecte de final de carrera, va col·laborar en el projecte de restauració dels jardins, que dirigia el doctor Joan Basegoda, "un gran gaudinista". A partir d'aquí va acabar al temple barceloní, primer i durant dos anys com a ajudant de cap d'obra i després com a cap d'obra, "amb la missió de fer realitzable el projecte constructiu". Assegura que fa disset anys "els recursos eren molt pocs, però a partir del 1995, per influència dels Jocs Olímpics, que van donar a conèixer Barcelona al món, van començar a crèixer per les aportacions dels turistes, que són majoritàriament estrangers". Així, es va passar de gastar-se 2 o 3 milions d'euros anuals als actuals 22 milions. "Per això avui és un edifici que pot disposar de tots els mitjans. Els nostres predecessors hi van posar imaginació, i nosaltres tenim l'avantatge de disposar de recursos", afirma el cap d'obra, que precisa que la construcció "no és lenta, sinó complexa perquè tindrà dos quilòmetres d'alçada de torres: serà un petit Manhattan".

Farràs va arribar a la Sagrada Família quan s'estava reorganitzant l'equip tècnic, amb la creació de nous departaments, el de gestió, el que se li va encomanar, el de projecte i el de seguretat, que s'afegien al de realització de l'obra. Va ser quan "no més hi havia una petita part de les voltes fetes, i faltava cobrir la totalitat del temple. Has vist pujar les columnes, les voltes, acabar l'interior...". Tota la feina que hi ha hagut per arribar a una jornada com la de demà: la de la consagració del temple.