La històrica granja de la Ricarda ja és en mans de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, que hi instal·larà el centre d'interpretació del delta del Llobregat. Aena, l'organisme gestor de l'aeroport barceloní, l'ha cedit al consistori després d'haver reconstruït l'edifici.

L'original, construït ara fa 100 anys, va ser desmuntat per deixar pas a l'ampliació de les pistes de l'aeroport. Llavors, Aena es va comprometre a compensar aquesta pèrdua amb la reconstrucció de l'edifici, considerat una de les infraestructures pioneres a Catalunya en la introducció de processos industrials a la ramaderia. Ara, el consistori gestionarà aquest espai de 24.732 metres quadrats durant 20 anys prorrogables.

Hi instal·larà la Porta del Delta, que actualment és en un altre local del municipi. D'aquesta forma, es fa efectiu un acord al qual van arribar Aena i l'Ajuntament del Prat el 2003, quan l'organisme estatal de gestió dels aeroports es va comprometre a reconstruir l'edifici com a compensació per la construcció de la tercera pista i l'ampliació de les altres. Aquesta reconstrucció i la construcció d'un centre cultural aeronàutic havien de costar 6,7 milions d'euros.

Edifici modernista, històric per la ramaderia catalana

La granja de la Ricarda és, segons l'arxivera municipal del Prat, Marga Gómez, 'el millor exemple conservat de la introducció dels processos industrials a la ramaderia catalana'. Es va erigir entre el 1909 i el 1910 per la família Bertrand i Serra, propietaris de moltes terres al municipi, que s'havien inspirat en models suïssos per a fer la seva vaqueria al Prat.

Un dels elements més importants de la granja és l'estructura metàl·lica, pionera en l'època de construcció, que la sustenta, i que va dissenyar Joan Torras i Guardiola. Els seus elements decoratius s'emmarquen en el modernisme català.

És molt a prop d'obres de Puig i Cadafalch i d'un deixeble de Sert

A banda de la granja, la família Bertrand i Serra també va erigir una altra joia arquitectònica al delta, on tenia molts terrens en la seva finca de la Ricarda: el seu xalet, en una espai boscós, que va construir Antoni Bonet, deixeble de Josep Lluís Sert i membre del GATCPAC, i que avui en dia visiten nombrosos estudiants d'arquitectura.

Molt a prop també hi ha l'edifici de la telegrafia, dissenyat per Josep Puig i Cadafalch. Cap d'aquests dos edificis és visitable avui en dia pel públic general: el primer és en una finca privada, i el segon ha quedat dins dels terrenys que ocupen les pistes de l'aeroport.