Catalunya registra 600 infectats nous de VIH cada any. Es tracta sobretot de persones compreses entre els 25 i els 39 anys d'edat. Són dades facilitades pel Departament de Salut en motiu del Dia Mundial de la sida, que se celebra l'1 de desembre i que aquest any està dedicat a la promoció del diagnòstic precoç del VIH. En aquest sentit, Salut alerta que un 31% de les persones amb VIH desconeixen estar infectades. Tot plegat, suposa que l'afectat no segueixi un tractament mèdic eficaç i que tingui més possibilitats de propagar la malaltia.

Durant aquest 2009, s'han notificat 560 noves infeccions per VIH. Es tracta d'una xifra que es manté estable, ja que en els darrers anys sempre se situa al voltant dels 600 casos anuals. Des de l'any 2001 fins el 2009 s'ha rebut la notificació de 6.129 diagnòstics d'infecció per VIH, el 79% dels quals corresponen a homes i el 21% a dones.

D'altra banda, des de l'inici de l'epidèmia - l'octubre de 1981- un total de 16.421 de persones han desenvolupat la malaltia a Catalunya. D'aquestes, 174 van ser casos notificats durant l'any 2009, el 78% dels quals van ser homes i el 22% restant van ser dones. A Catalunya, la sida afecta sobretot a persones compreses entre els 30 i els 44 anys.

La majoria, per transmissió sexual

La majoria de les noves infeccions de VIH es produeixen per transmissió sexual. Concretament, això succeeix en el 77% dels casos (42% en relacions heterosexuals i en el 34,3% en relacions homosexuals), seguida per la via endovenosa amb el 9,5% dels casos.

Estima't, fes-te'n la prova

Es calcula que el 31% de persones amb VIH desconeixen estar infectades, segons el Departament de Salut. Aquesta infecció pot passar desapercebuda dins l'organisme durant força anys. Això fa que una persona infectada no pugui beneficiar-se d'un seguiment mèdic ni accedir a un tractament eficaç. A més, fa que aquesta persona sigui més propensa a la transmissió del virus. El diagnòstic amb retard es produeix sobretot en homes heterosexuals i entre persones de més de 44 anys d'edat.

En aquest sentit, cal esmentar la introducció del test ràpid a 36 farmàcies de la demarcació de Barcelona. A hores d'ara, ja se n'han realitzat 3.070 tests, amb els que s'han detectat 30 persones reactives. No en va, l'edició d'aquest del Dia Mundial de la sida s'adreça a promoure el diagnòstic precoç del VIH i a prevenir-ne la infecció. El lema d'aquest any és 'Estima't. Fes-te'n la prova. Fes servir el preservatiu'.