El líder de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Joan Laporta, sospesa seriosament la possibilitat de ser candidat a l'alcaldia de Barcelona en les pròximes municipals perquè, diu, com expresident del Barça li agradaria treballar per la ciutat des d'un càrrec "de màxima proximitat" amb els ciutadans.

En una entrevista amb l'Agència Efe, Laporta ha avançat que Solidaritat valora presentar candidatura en 612 municipis catalans, en els que creuen que a partir de l'experiència de les catalanes podrien obtenir representació local en els comicis del 22 de maig.

Laporta ja ha començat a estudiar quins possibilitats té de ser candidat a l'alcaldia de Barcelona, en un moment en el qual, segons que ha dit, els ciutadans busquen "renovació" i una "alternativa" al consistori, després de diverses dècades ininterrompudes de govern municipal de PSC i ICV, amb l'aliança d'ERC en algun període.

"Em puc presentar -ha explicat- perquè ser alcalde és compatible amb ser diputat al Parlament, però encara no està decidit qui serà el candidat, contemplem diverses possibilitats, i una d'elles és que jo em presenti, però encara cal reflexionar més sobre això".

El principal problema, ha reconegut el líder de SI, és que en unes eleccions municipals s'exigeix un percentatge mínim del 5% dels vots d'una localitat per entrar al consistori i, en el cas concret de Barcelona, el passat 28 de novembre SI va aconseguir 20.433 vots (un 2,89%).

Laporta, no obstant això, confia en les seves possibilitats com a candidat i ha afirmat que té "interès", i que li agradaria ser alcalde de la seva ciutat, si bé ha afegit: "he de reflexionar una mica més, de la mateixa manera que vaig fer amb el meu pas a la política, quan vaig encarregar estudis previs per avaluar les possibilitats que hi havia".

Ara desitja actuar de forma semblant, i si els resultats dels sondejos li són favorables, li agradaria plantejar una campanya a l'estil de la qual va fer l'alcalde de Nova York, Michael Bloomberg, molt "pròxima" als ciutadans.

"A mi -explica- m'agradaria que féssim una proposta alternativa amb un candidat que tingui possibilitats d'èxit", perquè "són unes eleccions en les quals es prima molt a la persona, la seva capacitat de gestió, de motivar a la ciutadania per fer una Administració molt més pròxima als ciutadans".

Segons l'anterior president del FC Barcelona, "cal una persona d'aquest perfil, i això té un punt de complexitat" perquè sap que "un candidat a l'alcaldia requereix un caràcter i personalitat determinades, ser molt pròxim a la ciutadania, tenir experiència de gestió i generar confiança".

Sobre les negociacions amb altres partits independentistes per intentar formar una candidatura transversal, ha indicat que les converses encara "no són oficials" però que hi ha "vincles" amb ERC i amb Reagrupament que poden aplanar el camí, mentre que també hi ha diàleg amb CiU encara que les possibilitats d'un acord amb els convergents són molt menors.

Encara que el alcaldable d'ERC, Jordi Portabella, ja va oferir a Solidaritat Catalana per la Independència, abans de les eleccions del 28-N, la possibilitat de formar una candidatura unitària de l'independentisme, el líder d'aquesta formació prefereix no pronunciar-se sobre aquesta oferta fins que les converses siguin més formals.

Segons Laporta, si finalment la seva candidatura prosperés, li agradaria comptar amb la col·laboració i l'assessorament de persones molt pròximes a ell, com per exemple l'economista Xavier Sala Martín, però ha recordat que aquest últim resideix a Nova York, pel que és difícil que es pugui incorporar al seu projecte de forma permanent.