EE.UU considera a Catalunya com "el major centre mediterrani d'activitat de radicals islamistes" i creu que Espanya és un objectiu de la jihad, segons es desprèn dels documents de l'ambaixada nord-americana a Espanya filtrats per WikiLeaks i publicats per 'El País'.

"Les autoritats espanyoles i nord-americanes han identificat Catalunya com el major centre mediterrani d'activitat de radicals islamista", assenyala un informe secret de l'exambaixador Eduardo Aguirre datat a l'octubre de 2007.

Per al diplomàtic, "l'alta immigració, legal com il·legal, des del nord d'Àfrica (Marroc, Tunísia, Algèria), així com del Pakistan i Bangla Desh fa d'aquesta regió un imam per reclutar terroristes".

L'informe d'Aguirre recull dades de la policia nacional que estimen que a Catalunya viuen uns 60.000 pakistanesos, la majoria homes, solters i sense documentació, així com nombrosos immigrants del nord d'Àfrica.

"Viuen al marge de la societat espanyola, no parlen la llengua, sovint estan desocupats i tenen pocs llocs per practicar la seva religió amb dignitat", explica per després concloure que "aquestes circumstàncies proporcionen un terreny fèrtil per al reclutament de terroristes".

Així, considera que "tot unit fa que l'amenaça sigui clara... Catalunya s'ha convertit en la primera base d'operacions per a l'activitat terrorista".

Amb aquestes dades, el llavors ambaixador indica que els EUA "necessita saber qui i què circula a través d'àrea que va des d'Algèria, Tunísia, Rabat i el sud de França" i proposa el consolat a Barcelona com "la plataforma ideal per a la central, perquè té suficient espai, comunicacions segures i bona localització".

Suggereix que el consolat es converteixi en una plataforma per a una multiagència que coordini la lluita antiterrorista, el crim i la informació d'intel·ligència per combatre el creixent amenaça jihadista i les activitats criminals a la regió "en col·laboració amb els nostres amfitrions espanyols".

Aguirre va assegurar també en un dels seus cables que Espanya és objectiu de la jihad i "un gran centre logístic per als grups islamistes".

En un informe remès al setembre de 2005, comptabilitza 300 jihadistas residents a Espanya i exposa "la forta rivalitat" entre les forces de seguretat espanyoles que "bloqueja el lliure flux d'informació entre la guàrdia civil, la policia nacional i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI)".

Un informe secret de març de 2009 recull les paraules del jutge Javier Gómez Bermúdez, qui, segons els documents va afirmar que l'amenaça és més gran que abans per la irrupció d'Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI).

Gómez Bermúdez va assenyalar també que "un atac podria passar qualsevol dia", encara que va destacar les dificultats per portar-ho a terme pels creixents mesures de seguretat.

El jutge va reconèixer, segons l'informe, que "els serveis de seguretat estan detenint a presumptes jihadistas sense proves", pel que molts d'ells queden després en llibertat.