Quatre persones han perdut la vida en els tres accidents de trànsit mortals que s'han produït a les carreteres i autopistes catalanes aquest primer cap de setmana de l'any, entre les tres de la tarda de divendres fins a les vuit del vespre d'aquest diumenge, segons el balanç del Servei Català de Trànsit (SCT). El primer sinistre es va produir la matinada de l'1 de gener a la BP-4313, a Balsareny (Bages). La sortida de via d'un turisme acabava amb la vida d'un dels ocupants, un noi de 31 anys i veí de Sallent. El conductor del vehicle va ser detingut com a presumpte autor dels delictes d'homici imprudent i conducció sota els efectes de l'alcohol després de donar positiu amb un valor de 0,70 mg/l.

El segon accident mortal d'aquest cap de setmana es va produir dissabte a la tarda a la C-14, dins el terme municipal de Reus (Baix Camp). La sortida de via d'un turisme acabava amb la vida d'un dels ocupants, una veïna de Reus de 58 anys, i deixava ferits greus els altres dos passatgers. Finalment, el darrer i més greu dels sinistres s'ha produït aquest diumenge a la matinada a l'N-340a a Tarragona. Una topada frontal entre dos turismes ha deixat un balanç de dos morts -un noi francès de 22 anys i una dona de Torredembarra de 48 anys- i tres ferits de gravetat. El conductor d'un dels turismes, Mathieu G., ha estat detingut com a presumpte autor d'un delicte d'homici imprudent en considerar que ha envaït el sentit contrari negligentment.

El Servei Català de Trànsit ha constatat que els tres accidents mortals han estat dues sortides de via i un xoc frontal, ha recordat que en aquests tipus de sinistres la intervenció del factor humà és determinant perquè es produeixin 'i que la velocitat excessiva o inadequada, les maniobres antireglamentàries i les distraccions són els principals desencadenants'. Per tot plegat, l'SCT demana que en els dies que resten de les vacances nadalenques s'extremi al màxim la precaució a la carretera, recorda la importància d'evitar distraccions (manipulació del GPS, ús del mòbil) al volant, alerta del risc de combinar l'alcohol i/o les substàncies estupefaents amb la conducció i recalca la importància de circular a la velocitat reglamentària i adequada a les circumstàncies.

Igualment, recomana respectar la distància de seguretat entre vehicles. Segons el Servei Català de Trànsit, l'aplicació d'aquesta darrera recomanació és determinant davant la conducció en condicions meteorològiques adverses, com la pluja, la neu o la boira.

Circulació tranquil·la i sense retencions

Pel que fa a la mobilitat d'aquest primer cap de setmana del 2011, cal destacar que en general s'ha desenvolupat amb normalitat al conjunt de carreteres i autopistes catalanes. Durant el dissabte 1 de gener, entre les onze del matí i les tres de la tarda hi va haver una afectació viària com a conseqüència d'un accident entre dos turismes a l'AP-7, a l'altura de Parets del Vallès en sentit nord. La incidència va provocar 2 quilòmetres de retencions.

Al llarg d'aquest diumenge hi ha hagut trams de lentitud puntuals a alguns accessos a zones comercials, com ha succeït a la C-32 a Mataró/Argentona. Paral·lelament, a la B-23 s'han registrat retencions de 2,5 quilòmetres entre Esplugues de Llobregat i la Diagonal, d'entrada a Barcelona i per accedir al Camp nou. A més, un accident a la mateixa B-23, a l'altura de Sant Joan Despí, ha provocat congestió en un tram d'1 quilòmetre en direcció a la capital catalana.