El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha atribuït aquest dimecres "gran part" del deute de l'administració de l'Estat a la necessitat de "finançar" despeses de les CCAA i dels ajuntaments. Ho ha dit al Congrés en resposta a les intervencions de CiU, ERC i ICV que l'han acusat de carregar el "mort" del deute a les CCAA. Zapatero ha afirmat que les noves regles del sostre de despesa obligaran l'Estat i els ajuntaments a destinar qualsevol superàvit a eixugar el dèficit, i la despesa no podrà superar en cap cas la taxa de creixement de l'economia espanyola.

En resposta a la intervenció al Congrés del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, Zapatero ha afirmat que "és veritat" que l'Estat acumula el 76% del deute, però ha apuntat "que una gran part del deute que assumeix l'Estat és per finançar responsabilitats i despeses que tenen les CCAA i les corporacions locals, com és ben conegut", a més de "partides de tal calibre com la desocupació que correspon únicament a l'Estat".

A l'anterior torn de paraula els portaveus de les formacions catalanes li havien reclamat que no intenti carregar el "mort" del deute a les CCAA, en paraules del portaveu dels republicans Joan Ridao, que ha recordat que l'Estat té "cinc vegades més deute públic" que les CCAA. Les tres formacions han reaccionat d'aquesta manera a la pretensió del govern espanyol d'impulsar un sostre de despesa basat en el PIB nominal que serà d'obligat compliment per a l'Estat i els ajuntaments, però que afectarà també les CCAA a través dels acords del Consell de Política Fiscal i Financera.

Zapatero ha reiterat que l'executiu espanyol aplicarà les noves regles de despesa de manera "obligatòria" per a l'administració de l'Estat i els ajuntaments, però que el Consell de Política Fiscal i Financera les haurà de tenir en compte en les seves decisions. La normativa de la Llei d'Estabilitat fixarà per llei el sostre de despesa tenint en compte el creixement del PIB nominal. En el cas de les CCAA, ha dit, l'objectiu és "arribar a un acord".

El president espanyol ha explicat que amb el nou reglament quan hi hagi ingressos superiors als previstos, aquests ingressos no es podran utilitzar per augmentar la despesa, sinó per reduir deute. "Aquest és un nou criteri que volem introduir a la Llei d'Estabilitat Pressupostària que serà obligatòria per a l'Estat i les administracions locals", ha dit.

A més, segons Zapatero, quan es liquidi un pressupost amb superàvit o equilibri, la despesa no podrà superar la taxa de creixement de l'economia espanyula, i quan hi hagi dèficit no excessiu, se sotmetrà a la Llei d'Estabilitat amb l'elaboració d'una pla de reequilibri per part de l'administració afectada.