El ministre espanyol de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha mostrat aquest dilluns en contra de la proposta de Roma de permetre que els més de 20.000 immigrants que han arribat a Itàlia i Malta en les últimes setmanes rebin un permís temporal per quedar-se a la UE i s'hi puguin moure lliurament. Així ho ha expressat a l'arribada a la reunió dels titulars europeus de l'Interior a Luxemburg, en què els 27 debatran la crisi migratòria generada com a conseqüència de les revoltes al món àrab i la guerra a Líbia "Hem de ser solidaris amb el problema que estan patint pel fet de ser la porta d'Europa, però el que no podem fer és desplaçar el problema d'Itàlia a França, no té sentit", ha dit Rubalcaba.

Itàlia s'acull a una directiva europea aprovada després del conflicte de Kosovo però que mai s'ha utilitzat per poder desfer-se dels més de 20.000 nord-africans que han arribat a l'illa italiana de Lampedusa des que van començar les revoltes al nord d'Àfrica. La directiva europea del 2001 permet als immigrants amb papers viatjar lliurement per l'espai Schengen i per això Itàlia proposa concedir visats temporals als que fugen de Tunísia i Líbia.

La Comissió Europea, França, Alemanya i l'estat espanyol, però, s'hi oposen. El titular alemany de l'Interior, Hans-Peter Friedrich, de fet, ha afirmat des de Luxemburg que Itàlia ha de solucionar "ella mateixa" el problema dels refugiats nord-africans.

"No hi ha raons per activar la directiva", ha dit el ministre espanyol des de Luxemburg. "La majoria dels que han arribat a Itàlia i Malta són estrictament immigrants il·legals i han de tornar al seu país", ha afegit. "Cal que Europa mantingui la seva condició de regió d'asil, on la gent pot trobar la llibertat que no té al seu país, però cal que diguem clarament que no es pot quedar a Europa qui ha entrat il·legalment a Europa", ha afirmat Rubalcaba.

Que Europa es dissolgui si no accepta els immigrants nord-africans

"Avui veurem si existeix una Europa unida i solidària o si és només una expressió geogràfica", ha dit el ministre italià de l'Interior, Roberto Maroni, a l'entrada al consell de Luxemburg. Ja aquest diumenge el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va tornar a demanar ajuda europea per resoldre el "tsunami humà" de refugiats i immigrants del Nord d'Àfrica que han arribat al sud d'Itàlia. "Si Europa no és real i concreta, és millor que cadascú segueixi el seu camí cadascú faci les seves pròpies polítiques", va dir Berlusconi des de Lampedusa.