El Govern ha anunciat aquest dimarts que paralitza l'aplicació de la Llei de Vegueries prevista per després de les eleccions municipals, el mateix dia en què CiU presentarà una iniciativa legislativa al Parlament per crear la vuitena vegueria, la del Penedès.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha justificat que, de no impulsar una moratòria a l'aplicació de la llei, cauria en la "situació ridícula" que després dels comicis l'únic que es podria aplicar és un mer canvi de nom de les Diputacions per Consells de Vegueria.

El Govern ha justificat que amb aquesta moratòria es guanya el temps necessari perquè es modifiquin les lleis estatals i així aconseguir desplegar la llei en tota la seva expressió, ja que requereix modificar els límits provincials i posar fi a les quatre províncies per crear les vuit vegueries.

L'acord de l'executiu català preveu que els Consells de Vegueria substituiran a les Diputacions una vegada tramitats i aprovats la canvis normatius "necessaris" per part de l'Estat, i no després del comicis municipals del 22 de maig, com preveia el text inicialment.

Homs ha avançat que el grup parlamentari de CiU registrarà aquest dimarts un iniciativa parlamentària perquè el Penedès sigui la vuitena vegueria.

Es tracta d'una reivindicació dels municipis que ara formen part de les comarques del Baix Penedès, l'Alt Penedès i una part del Garraf, que es mostraven descontents que la divisió territorial preveiés només set vegueries i no respectés la singularitat, segons la seva opinió, del Penedès.