El president de la Unió de Controladors Aeris, Camilo Cela, ha responsabilitzat Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) de ser l'únic culpable del tancament de l'espai aeri els passats 3 i 4 de desembre i ha acusat el gestor aeroportuari de mentir a la Justícia.

En arribar als jutjats madrilenys de Plaça Castella, on va declarar com a imputat en la causa oberta contra 16 controladors per l'abandonament dels seus llocs de treball, Cela va explicar a la premsa que "l'únic responsable del que va passar aquell dia va ser AENA i no els controladors com se'ls atribueix ".

A més, el president del sindicat, que representa més el 90% del col·lectiu, va aclarir que la seva compareixença davant la jutge es produeix "no com a president d'USCA, sinó com a treballador a qui AENA li atribueix la falta al servei del dia 3 de desembre a la tarda ", quan els controladors van començar a abandonar els seus llocs a les torres de control.

Respecte a aquest dia, Cela ha explicat que el gestor aeroportuari li havia concedit "una dispensa sindical per l'esmentat servei, de manera que la falta d'assistència no és real, és falsa".

En aquest sentit, el president d'USCA ha acusat a AENA d'enviar al Jutjat d'Instrucció número 3 (bis) de Madrid, que tramita la causa, una documentació que "almenys conté dues irregularitats", perquè en ella se li atribueix la signatura del document d'horaris de seguretat corresponent al servei de la tarda del 3 de desembre. "Cosa que òbviament no vaig fer", ha apuntat Cela, que ha posat en dubte la informació aportada per AENA sobre la resta de controladors.

Embargament preventiu de béns

Per la seva banda, l'advocat de l'Agrupació de Demandants pel Tancament de l'Espai Aeri, Luis Vericat, del despatx Cremades & Calvo-Sotelo, ha anunciat a l'arribar al jutjat que reclamaran l'embargament preventiu dels béns dels controladors per fer front a la petició d'indemnitzacions de 10.000 euros per a cada afectat per danys morals.

"Esperem que el president d'USCA expliqui el que va passar", ha afirmat Vericat, que ha considerat que "no va ser casualitat que tots (400 controladors) es posessin malalts alhora; hi va haver una planificació d'abandonament massiu".

Durant el matí també han declarat tres controladors aeris, que han coincidit en al•legar que es van donar de baixa per raons "psicofísiques" provocades per l'estrès de la situació laboral i van negar que estiguessin organitzats per secundar una aturada encobert. Els imputats només han contestat a les preguntes de la jutge i del ministeri fiscal.

El passat 6 de maig, la jutge María del Sagrario Herrero va admetre a tràmit la demanda presentada per l'agrupació, en nom de més de 10.000 afectats, i va ordenar esbrinar la identitat dels controladors que atenien els torns fixats per a aquests dies per cridar-los a declarar. A més, els afectats han presentat una reclamació de responsabilitat patrimonial contra AENA, que podria superar els 10 milions d'euros.