L'últim fugitiu del Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia (TPII), el serbo-croat Goran Hadzic, ha estat detingut, segons ha informat aquest dimarts la radiotelevisió sèrbia B92 i han confirmat les autoritats sèrbies a Reuters.

Hadzic està acusat de crims contra la Humanitat presumptament perpetrats a la regió de la Krajina, a l'autoproclamada república dels serbis de Croàcia, entre el 1991 i el 1995. El president de Sèrbia, Boris Tadic, ha convocat una roda de premsa d'emergència per les onze del matí (hora local i espanyola).

El passat 26 de maig, quan va ser detingut l'excomandant serbobosnià Ratko Mladic, Hadzic es va convertir en l'últim pròfug del TPII i en l'últim escull, pel que als fugitius de guerra es refereix, per a la possible adhesió de Sèrbia a la Unió Europea.

Hadzic està acusat d'ordenar la mort de centenars de croats i no serbis de la Krajina i la deportació d'altres milers. Goran Hadzic va estar vivint lliure i obertament a Novi Sad, al nord de Sèrbia, fins al 13 de juliol de 2004, quan el TPII va presentar els càrrecs i va traslladar a Belgrad l'ordre d'arrest.

Va ser llavors quan Hadzic va fugir immediatament de Novi Sad, amb l'ajuda d'elements nacionalistes dels serveis de seguretat serbis. La seva fugida es va mantenir en secret durant diversos dies, durant els quals els seus familiars han assegurat que seguia a casa seva i la Policia va negar que se li hagués transmès l'ordre d'arrest.

Posteriorment, el TPII va fer públiques unes fotografies preses una càmera de seguretat en què se'l veia fugir de casa seva, amb una bossa, en la tarda del 13 de juliol.

Abans de la seva fugida, Hadzic s'havia dedicat a activitats tèrboles, com el contraban de fusta de roure, vi o petroli en cru extret d'un pou sota control serbi. Havia estat vist amb freqüència en companyia de Zeljko 'Arkan' Raznatovic, un líder paramilitar i 'capo' dels 'baixos fons' de Belgrad per l'època.

Segons la Fiscalia del Tribunal de l'Haia, Hadzic tenia control efectiu sobre la Policia i la seguretat nacional sèrbia, així com sobre diverses formacions paramilitars vinculades a dirigents ultranacionalistes serbis com Vojislav Seselj i Zeljko Raznatovic.

Goran Hadzic, nascut al setembre de 1958 prop de Vinkovci (a la zona de Vukovar), està acusat de la persecució de ciutadans no serbis per motius ètnics, religiosos i polítics així com l'intent d'extermini i de l'homicidi de "centenars de no serbis i croats ".

També està acusat de detencions i maltractaments en els camps de concentració de Dalj i Erdut, a Croàcia, i de Begejci, Stajicevo i Sremska Mitrovica, a Sèrbia, i de la destrucció i el saqueig de propietats de no serbis a la regió croata de Eslavònia Est.