El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avançat aquest dimarts que els pressupostos del 2012 també estaran presents les retallades que s´han viscut aquest any per evitar que Catalunya caigui pel "precipici" com ja han fet, segons ha recalcat, alguns països europeus. "El primer any ja haurem fet l'apretada més forta i el missatge més clar", ha recalcat Mas en la roda de premsa després del Consell Executiu. En aquest sentit, el President ha assenyalat que "en qualsevol àmbit, el pressupost del 2012 serà un pressupost de contenció i que requereix mantenir la política d'austeritat i d'estalvi".

I és que, el President de la Generalitat ha recordat que ja va advertir que els anys més durs serien el 2011 i 2012. Tot i això, ha destacat que la reducció en salut no serà tan gran com la que s'ha portat a terme en l'exercici del 2011.

Mas ha assegurat que l'austeritat aplicada per l'Executiu català és una mostra de "coratge" polític, i ha avisat que els ajustos a l'Estat del Benestar són fonamentals per evitar el seu "enfonsament", que afectaria sobretot les classes mitjanes i baixes.

"No mantenim el rumb per capritx, sinó com un servei bàsic per al país. Un servei bàsic per al país és fer les coses ben fetes, i això vol dir que no ens podem seguir endeutant" al mateix nivell que fins ara, ha sentenciat Mas, que ha evitat en tot moment utilitzar la paraula 'retallada'.

Mas també ha volgut fer èmfasi en el fet que hi hagi menys diners "no és excusa per lamentar-se cada dia ni deixar de fer coses". En aquest sentit, ha recalcat que el 2012 hi haurà continuïtat en l'estalvi, però ha dit que el pressupost de la Generalitat segueix sent "relativament important".

Així mateix, ha apuntat que "espera i confia que a partir del 2013 hi haurà algunes alegries més grans i es podran refer alguns programes i començar a tenir una perspectiva més bona des del punt de vista de coses que s'han de fer al país".

Crítiques a Pajín

D´altra banda, Mas ha acusat a la ministra de Sanitat, Leire Pajín, de representar les polítiques que porten a reduccions de l'estat de benestar per "abús i disbauxa". El President català ha criticat Pajín per portar a terme polítiques que es basen en "gastar molt més del que es pot gastar, endeutar-se fins a les orelles i després deixar els deutes als altres".

"És un tipus de política que millor que la gent no s´hi fixi massa, perquè porta a enormes dificultats. Són polítiques que porten a reduccions de l'Estat del Benestar per abús i desgavell. Hi hagi diners o no, - Pajín - s'endeuta perquè ja hi haurà algú que pagarà la festa", ha sentenciat.

Mas ha reaccionat així a les paraules de la ministra, que va criticar - en al·lusió a les retallades del govern català - que la crisi no pot ser una coartada per "desmantellar l'Estat del Benestar" .

"La senyora Pajín és un exponent molt clar del que ha portat l'Estat als peus dels cavalls", ha aprofundit Mas, que també ha recalcat que no acostuma a pronunciar-se en aquests termes sobre un membre del govern espanyol.

Per a Mas, Pajín és exemple del "caos" que regna a l'executiu espanyol, ja que mentre ella critica la configuració que aplica la Generalitat, la ministra d'Economia, Elena Salgado, exigeix a les comunitats autònomes més austeritat de la qual estan exhibint.

En aquest sentit, ha reptat a Salgado a subscriure les paraules de la seva companya de gabinet, i ha acusat Pajín de pronunciar-se en aquests termes perquè es troba en "campanya" a gairebé quatre mesos de les eleccions generals.

Mas ha destacat que, mentre la Generalitat "posa ordre" en els comptes públics, la ministra Pajín advoca perquè les administracions públiques se segueixin endeutant.