Els sindicats han atribuït a la "gran crispació" del sector sanitari la irrupció de 200 sanitaris a la seu de l'Institut Català de la Salut (ICS) i d'una cinquantena d'ells a la reunió de la Taula Sectorial, el que ha obligat a suspendre la negociació, que es reprendrà la tarda de dilluns.

Els líders sanitaris de Metges de Catalunya (MC), Satse, CCOO, UGT i Catac-IAC han constatat el malestar que acumula el sector per les retallades sanitàries de 1.000 milions d'euros i que ja van començar l'any passat amb una rebaixa del 5% del sou.

El secretari adjunt de MC, Jaume Giménez-Palau, la secretària general de Satse a Catalunya, Montse Peña, i el portaveu d'UGT, Juan Cobacho, han remarcat que la irrupció ha estat el fruit que les coses no s'han fet bé fins ara.

"La força no ens agrada a ningú, però els treballadors estan molt nerviosos i molt crispats", ha remarcat Peña, que ha assenyalat que la proposta que va posar dilluns sobre la taula l'ICS és del tot inacceptable per al seu col·lectiu, que d'efectuar-se deixaria de percebre 710 euros per la paga de Nadal.

Però el problema és la sobrecàrrega laboral i la falta de personal que peca del sistema, ha remarcat Penya.

El representant de MC ha deplorat que la negociació amb l'ICS és fictícia, perquè per tal que hi hagi autèntica voluntat negociadora les dues parts han de poder aproximar-se i la proposta de l'Institut és el més semblant a una imposició, ja que si els sindicats no l'aproven auguren que s'aprovi de tota manera en forma de decret a través del Consell Executiu.

Mala gestió de les negociacions

"Les negociacions s'han portat malament, i la tensió viscuda aquest dijous és conseqüència del que ha anat succeint fins ara", i això només pot perjudicar més el sistema, ha assenyalat Giménez-Palau.

La irrupció de 50 dels 200 treballadors que més tard han pres la seu de l'ICS s'ha produït poc després que donés començament la reunió, i just quan el gerent Joaquim Casanovas estava a punt d'aportar xifres per justificar la retallada fins a final d'any. El gerent ha lamentat que la irrupció a l'edifici de l'ICS és "poc útil" per a la negociació.