El candidat de CiU a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, ha acusat aquest dilluns Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba de marginar Catalunya i la federació en fer un debat a dos, sense la participació del propi Duran o del candidat del PNB. En roda de premsa després de la Comissió Executiva Nacional de CiU, el líder d'UDC ha remarcat que aquest debat "amaga la realitat i ignora una veu potent com és la de Catalunya", però a més, ha dit, demostra la visió "centralitzadora" de populars i socialistes. La federació ha aprovat aquest dilluns el seu programa electoral, que Duran ha contraposat amb el de PP i PSOE, ja que "parla clar i no enganya".

Duran ha considerat que un debat a dos entre Rajoy i Rubalcaba "margina la resta de candidats", però, sobretot, "no es correspon a la realitat" amb l'absència de CiU i PNB. Però és que a més, el secretari general de la federació nacionalista ha argumentat que ara vénen temps "molt difícils" i guanyi qui guanyi "necessitarà el concurs moltes vegades" d'ambdues forces.

"El debat ignora una veu potent, la de Catalunya, la que significa CiU", ha continuat, però també és una "expressió més del concepte centralitzador" que tenen tant PP com PSOE, que tenen "por i mandra" de debatre amb tercers. Li ha sorprès a més que Rubalcaba, que tant reivindica el moviment del 15-M, ara falti a la democràcia impedint la participació de CiU en aquest debat.

Segons ell, tant PP com PSOE tenen una "idea clara de recentralització, de laminació de les autonomies", i advertit que en funció del resultat electoral, ho tindran més fàcil o més difícil en aquest procés. De tota manera, ha deixat clar que la primera preocupació de CiU ara és l'economia, i ha reivindicat el paper de la federació en el progrés espanyol. És més, ha assegurat que quan millor li han anat les coses als espanyols és quan el PP de José María Aznar o el PSOE de Felipe González van necessitar els vots de CiU. "En qüestions econòmiques sempre som un valor afegit", ha defensat.

El líder d'UDC també ha aprofitat per carregar contra populars i socialistes a l'hora de presentar els eixos bàsics del programa electoral que CiU ha aprovat aquest dilluns. Segons ell, aquest programa es presenta sobre una divisa: "Parlar clar i no enganyar. CiU no enganya. Altres no parlen, no diuen el que faran, mentre que d'altres parlen i parlen molt prometent cada dia coses i enganyant dia sí i dia també".

Encara sobre els candidats de PP i PSOE, Duran ha constatat que no són iguals respecte a Catalunya, ja que Rajoy té la "rèmora" del recurs contra l'Estatut. De tota manera, ha recordat que tampoc el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va defensar el text català, i ha negat el fons de competitivitat. En qualsevol cas, ha assegurat que cap dels dos convé a Catalunya i, citant Josep Pla, ha subratllat que "el que més s'assembla a un espanyol de dretes és un espanyol d'esquerres".

Entre els ítems destacats del programa de CiU destaca el pacte fiscal, que es defineix com una eina per reduir el dèficit però també per a la recuperació econòmica. El text, tal i com va avançar l'ACN, aposta per concretar el nou model de finançament en el marc de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals, on s'establirà la quota que Catalunya pagaria en concepte de solidaritat però també els serveis que l'Estat encara presta. Per desenvolupar-lo, s'hauria d'aprovar una llei de cessió del 100% dels tributs. Duran ha aclarit que el programa no concreta cap xifra com a objectiu, perquè això s'hauria de negociar, i ha remarcat que el percentatge del 4% de dèficit fiscal és el que es fa servir a Alemanya i per això CiU l'utilitza com a exemple.

Un altre eix important del programa passar per l'ocupació, amb un increment de les polítiques actives enfront dels subsidis. CiU també inclou com a proposta un projecte de llei de suport a l'emprenedoria; la reducció i simplificació de l'administració amb la Generalitat com a administració única; una llei de mecenatge; la potenciació del lloguer; les polítiques en favor de la família; l'ús de l'ICO per facilitar crèdit a les pimes; la reforma del codi penal perquè els furts siguin delictes; el reforç de les infraestructures a Catalunya, i la garantia del ple respecte de l'Estat per la identitat i la llengua catalana i aranesa.