Parlament ha acceptat per unanimitat una proposta del PSC per presentar al Congrés una modificació elaborada des de Catalunya dels articles 790 i 792 de la llei d'enjudiciament criminal.

L'objectiu és evitar la situació "incongruent i inexplicable" que es dóna en els delictes amb penes de presó superiors a cinc anys, que amb la legislació actual els condemnats no tenen l'opció de recórrer a una segona instància judicial perquè revisi la sentència.

Els socialistes consideren necessària aquesta modificació ja que en el cas dels delictes menys greus sí que els condemnats tenen el dret a utilitzar els recursos de cassació i apel·lació.

"Volem dotar de més garanties al procés penal i avançar així en la consecució de la tutela judicial efectiva. És sorprenent que fins i tot no s'hagi fet aquesta modificació", ha resumit la diputada del PSC Agnès Pardell.

Alhora, ha recordat que aquest canvi a la llei és imprescindible perquè l´Estat compleixi amb les directrius de l'ONU en matèria d'enjudiciament criminal, i ha estès la mà a l'oposició per millorar el text presentat pel seu partit amb les esmenes.

Des de la files del PP, el diputat Pere Calbó s'ha mostrat favorable a la proposta, però ha criticat que l'hagi d'impulsar el PSC i no el PSOE quan fa set anys que està governant a l´Estat.

"No han fet els deures quan tocava, i ara ho presenten com si fos l'examen de setembre per intentar aprovar a última hora l'assignatura", ha reprotxat als socialistes.

La diputada de CiU Elena Ribera ha titllat la proposta socialista de "necessària i útil" perquè ha considerat imprescindible reformar la llei per facilitar al ciutadà que tingui una segona instància.

El diputat d'ERC Pere Aragonés ha avalat la iniciativa del PSC per millorar els mecanismes de defensa dels condemnats, mentre que per a l'exconseller Salvador Milà (ICV-EUiA) es tracta d'una reforma "clamorosa".

"És una modificació d'imperiosa necessitat", ha coincidit la diputada de C's Carmen de Rivera, mentre que el diputat de SI Alfons López Tena ha carregat contra tots els ministres de justícia espanyols que han tingut l'oportunitat d'emprendre la reforma i no ho han fet.