El conseller d'Economia i coneixement, Andreu Mas-Colell, i el portaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, han anunciat aquest dijous les mesures que està preparant per fer front a les conseqüències que asseguren que provoca l'impagament dels 759 milions d'euros de la disposició addicional tercera per part de l'Estat. Així, el Govern podria ajornar fins a un 20% de la paga extraordinària de Nadal dels treballadors públics de la Generalitat, de la mateixa manera que ja han anunciat que alguns proveïdors veuran dilatat el temps del pagament de les factures pendents. Amb tot, l'executiu ha explicat que vol negociar "cas a cas" aquests retards amb les empreses.

El Govern prendrà mesures "extraordinàries" i "puntuals" per poder fer front a la tresoreria de la Generalitat. Així ho han anunciat aquest dijous Homs i Mas-Colell, que han explicat que els treballadors del sector públic català i les empreses proveïdores seran els més afectats en aquest pla d'immediata aplicació. Mas-Colell ha concretat que els treballadors públics -majoritàriament funcionaris, però també tindrà efecte en moltes de les plantilles d'empreses públiques- cobraran el dia 21 de desembre la seva nòmina mensual, com és habitual. Però la paga extra de Nadal, que tradicionalment es cobrava aquest mateix dia, es retardarà al dia 28. A més, Mas-Colell ha explicat que "hi ha la possibilitat" que aquesta nòmina extraordinària tingui un 20% del seu import que no es pagui el 28 de desembre, sinó que s'ajorni sense una data prevista pel deu cobrament. "Es pagaria el més aviat possible", ha dit sense concretar el conseller.

A aquesta mesura, que afectarà de manera lineal a tots els funcionaris i la majoria de treballadors públics, se sumarà el segon retard que el Govern aplicarà en els seus pagament. En aquest cas, els afectats seran els proveïdors. Mas-Colell ha explicat que "caldrà negociar amb els proveïdors la dilatació d'alguns pagaments". Per fer-ho, s'establirà, segons el conseller, "un procés afinat que s'aproximi a l'estudi cas per cas" perquè no afecti a aquelles empreses que tinguin una situació més delicada. "La voluntat és retornar els terminis de pagament tan bon punt la situació ho permeti", ha avançat Mas-Colell sense donar aquí tampoc una data concreta. Però ha advertit que les condicions del proper exercici econòmic i, per tant, del pagament dels retards "estaran marcats per la política del nou govern espanyol".

El Govern portarà l’Estat als tribunals

Aquestes mesures, però, s'han anunciat just el dia en què, tal i com han explicat Homs i Mas-Colell, el Govern ha engegat el procés jurídic que, si la situació no canvia, acabarà amb el govern espanyol denunciat al Tribunal Contenciós Administratiu per no pagar la disposició addicional tercera de l'Estatut fins i tot estant pressupostada en una partida dels comptes de l'Estat. Així, aquest dijous l'executiu ha enviat un requeriment al Ministeri d'Economia espanyol per "exigir-ne el pagament". "Si no s'ha executat passat un més, presentarem el recurs al contenciós i portarem la denúncia a les instàncies europees per la situació de desprotecció en què ens ha situat el govern espanyol sortint", ha dit Mas-Colell, tot advertint que l'Estat "no ha de pensar que pot guanyar prestigi a costa nostra i nosaltres no respondrem".

Amb tot, el conseller no ha volgut perdre tota l'esperança de que les coses canviïn i ha explicat que "si en els propers dies es reben els diners, tallarem qualsevol procediment judicial". "Al govern sortint li queden tres dies i sinó tenim un mes de marge per dialogar amb el nou govern", ha concretat.

Mas-Colell: “Els hauria de caure la cara de vergonya”

De tota aquesta situació, Mas-Colell ha culpat directament el govern espanyol que ara està ja en funcions i en els seus últims dies. I ha estat dur. "Els hauria de caure la cara de vergonya", "és una mala jugada poc honorable i que no oblidarem", "estan fugint i fent servir excuses de mal pagador", "són molt poc exemplars", "no poden desentendre's amb arguments pobres", "els avergonyirem". Són algunes de els expressions que ha utilitzat el conseller d'Economia per referir-se a l'impagament dels 759 milions per part de l'Estat.

I és que segons Mas-Colell, amb aquests diners a les arques catalanes, la situació de la tresoreria de la Generalitat "seria complicada però no hauríem arribat aquí". Amb tot, el conseller veu una clara intencionalitat en el no pagament d'aquests diners. "L'Estat vol que se'ns carreguin a nosaltres els quatre punts de dèficit que suposen aquests 759 milions i no a ells. I no paga perquè no vol pagar i no vol augmentar el seu dèficit", ha dit, tot advertint que el Govern "farà tot el possible" perquè el dèficit es comptabilitzi a l'Estat. "Tot això ho explicarem a tothom i a tot arreu", ha avançat Mas-Colell.

De cares al proper pressupost, el conseller no preveu que aquesta situació es repeteixi, que el nou govern espanyol "voldrà començar millor i sense les pràctiques del govern que fuig" i, per tant, en els comptes de la Generalitat es tornarà a incloure el pagament de la part corresponent de la disposició addicional tercera prevista per 2012.