«No ha anat bé. Estic trist». Així de contundent s'ha mostrat Mas respecte al tema principal de la trobada amb Rajoy, el pacte fiscal. El president de Catalunya ha explicat en la compareixença posterior a la trobada que malgrat la seva disposició d'acceptar un cert marge en aquesta qüestió, ha topat amb un no frontal i que això fa replantejar el camí que ha de seguir Catalunya. «Si m'hagués trobat una porta oberta l'hauria travessat, però no podem anar picant de cap contra la paret», ha dit.

Mas ha afegit que constatat que el pactes fiscal és un «camí tancat», «caldrà fer una reflexió a fons, serena i positiva» en el Debat de Política General que tindrà lloc al Parlament la setmana vinent. «I caldrà prendre decisions».Després de la reunió amb Rajoy, que ha durat més de dues hores, Mas ha confirmat el rebuig del president espanyol al concert econòmic que proposa Catalunya.

El president de la Generalitat ha evitat parlar d'eleccions anticipades i ha dit que per ara no pot avançar solucions a la situació fins que no ha passi el debat parlamentari.

Nou projecte de país

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha instat els catalana a formular un nou projecte de país diferent al dels últims 30 anys, un projecte que no podrà ser anul·lat eternament per cap marc legal, inclosa la Constitució. "No hi ha cap marc legal que pugui fer-se servir eternament per anul·lar la voluntat majoritària, democràtica i pacífica d'un poble", ha dit Mas, que ha evitat parlar de ruptura entre Catalunya i Espanya perquè això, segons ell, no té sentit en un marc europeu i de l'euro, que és on volen continuar els catalans. La identitat catalana, ha dit, no es canvia "ni per una Constitució, ni per unes declaracions, ni per pressions, ni atemorint". "No ho van canviar ni les dictadures".

Al marge de si Mas convoca o no eleccions anticipades després del 'no' al pacte fiscal, el president de la Generalitat ha constatat que Catalunya ha de formular un nou projecte, com ja es va posar de manifest en la manifestació de l'Onze de Setembre. En aquest sentit, ha defensat que Catalunya "no pot renunciar simplement perquè no sigui possible negociar a construir el seu futur". Això seria "una espècia d'immolació o de traïció al poble", i aquest és el debat que cal encetar a partir de la setmana que ve.

I és que Mas ha defensat que la identitat catalana, el sentiment, la voluntat i el projecte de Catalunya té unes arrels que han resistit a tot, i això "no es canvia per una Constitució, per unes declaracions, per pressions o atemorint", ja que "no ho van canviar ni les dictadures".

Així ha respost a les diferents preguntes de periodistes que esgrimien la Constitució com a cortapisa a la voluntat de Catalunya. Mas ha recordat que el text es va aprovar tres anys després de la mort de Franco i abans d'un cop d'estat, però es va fer de forma que es pogués anar rellegint en el futur quan la situació fos més tranquil·la. Si això no és així, ha advertit que "no hi ha cap marc legal que pugui fer-se servir eternament per anul·lar la voluntat majoritària, democràtica i pacífica d'un poble".

Ha subratllat que en dictadures es pot aniquilar la voluntat d'un poble, però no en el règim actual d'Espanya, perquè "ja no és un estat dictatorial on imperi la violència". "S'hauria de fer complir la Constitució per altres vies que no són possibles en una Espanya democràtica i europea", ha afegit fent referència a l'opció militar. Mas ha posat l'exemple d'Escòcia i del Regne Unit, on s'està "donant una lliçó en majúscules del que és la democràcia".

Mas ha assegurat que Catalunya, en qualsevol de les decisions que pugui prendre, vol mantenir els ponts oberts amb Espanya, perquè fins i tot un estat propi no vol dir un "aïllament total". De fet, ha evitat parlar de ruptura, tot assegurant que això no té cap sentit en un marc europeu i pacífic. Perquè Catalunya vol continuar formant part d'Europa i de l'euro. "Som catalans però no ens hem tornat bojos", ha dit.