El president dels EUA i candidat a la reelecció Barack Obama ha guanyat avui el pols al seu rival Mitt Romney en política exterior en un debat molt renyit a només 15 dies de les eleccions i empat tècnic en les enquestes.

Obama, que partia amb avantatge per la seva experiència de Govern, s'ha mostrat ferm en els seus atacs a Romney, que ha descrit com un polític d'idees canviants, sense la consistència necessària per comandar el país. «Sé que no ha tingut la oportunitat d'executar de fet una política exterior però cada vegada que ha ofert vostè alguna opinió s'ha equivocat», ha esmentat Obama, que ha recordat que el seu rival va defensar la invasió de l'Iraq tot i que el país no tenia armes de destrucció massiva.

El president també ha presentatel seu oponent com un polític d'idees passades de moda, que viu en un segle ja passat. «Governador, quan es tracta de política exterior sembla vostè voler importar les polítiques dels anys 80», ha dit Obama, amb el que feia al·lusió als comentaris recents de Romney presentant a Rússia com una gran amenaça.

Davant les advertències de Romney que s'acosten retallades en la despesa de Defensa que posaran en perill la superioritat militar nord-americana, Obama ha tallat que «potser» Romney no ha passat prou temps intentant entendre com funciona l'exèrcit. «Ha fet vostè menció a què tenim menys vaixells que el 1916. També tenim menys cavalls i baionetes perquè la naturalesa de les nostres Forces Armades ha canviat», ha ironitzat Obama, en uns comentaris que han estat rebuts amb rialles a la sala de premsa de la Universitat Lynn (Florida) que ha acollit el debat.

El president ha recordat, a més, que el país gasta més en defensa que la resta deu països que el segueixen junts.

Romney, que en més d'una ocasió ha semblat discrepar amb Obama més en el to que en el fons, ha acusat el president de no actuar amb celeritat per aplacar la violència en països com Síria. «Ha passat més d'un any des que vostè li va dir (al president Baixar) Al-Assad que havia de marxar i des de llavors han mort 30.000 civils a Síria», ha afirmat l'ex governador de Massachusetts. «Hauríem d'assumir el lideratge» a Síria, ha dit Romney.

El president ha explicat que EUA ha coordinat els esforços internacionals per solucionar el problema, així com el suport a l'oposició.

Un altre dels intercanvis més acalorats de la vetllada ha tingut lloc quan els dos aspirants a la presidència han abordat les ambicions nuclears de l'Iran i l'aliança entre EUA i Israel. L'ex governador ha dit que Obama projecta debilitat en el seu maneig de les ambicions de Teheran i ha promès que si arriba a la Casa Blanca posaria en marxa sancions més severes.

Però el president ha estat capaç de defensar l'eficàcia de les sancions posades en marxa, en sostenir que han causat una devaluació de la divisa del 80% i una caiguda de la producció petrolífera a nivells de fa 20 anys. Obama, que ha estat acusat de flaquejar en el seu suport a Israel, ha estat contundent en afirmar que estarà al costat de Tel Aviv si aquest és atacat per l'Iran, encara que ha subratllat que la intervenció militar ha de ser «l'últim recurs, no el primer». «No permetrem que l'Iran s'involucri constantment en negociacions que no van enlloc», ha indicat Obama. «Si no compleixen les demandes de la comunitat internacional, prendrem tots els passos necessaris per garantir que no tenen una arma nuclear».

Tant Obama com Romney ha coincidit que la Xina pot ser un potencial soci si compleix les regles del joc.

Els primers sondejos mostren a Obama com a guanyador del tercer i últim debat presidencial avui a Boca Ratón.

La cadena CNN assenyala que el 48% dels que van veure el debat creuen que va guanyar Obama, mentre un 40% s'ha decantat per Romney. El sondeig té un marge d'error del 4,5 per cent,

Una altra enquesta de la cadena CBS entre 521 votants indecisos ha atorgat una victòria més àmplia al demòcrata, amb un 53% que considera que Obama ho va fer millor, un 23% favorable a Romney i un 24% que opina que hi va haver un empat. El marge d'error del sondeig de CBS és de 4 punts percentuals.

Les dues campanyes van proclamar els seus candidats vencedors.

Els portaveus d'Obama van dir que el president es va mostrar avui com un líder ferm i contundent, preparat per afrontar els reptes d'un món complex, mentre que Romney es va mostrar indecís, incert.

Els representants del republicà, mentrestant, van dir que Romney va aparèixer aquesta nit "sòlid i molt presidencial" i Obama es va veure "petit" al seu costat.