El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha anunciat aquest dijous que proposarà requerir als estudiants universitaris un cert nivell d'anglès, equivalent al First o B2 en el cas d'anglès, per titular-se. Per Mas-Colell és una mesura que presentaran al Consell Interuniversitari de Catalunya les properes setmanes amb l'objectiu d'aconseguir que ''d'una vegada per totes'' els titulats universitari tinguin garantides les competències amb una tercera llengua. El conseller d'Economia i Coneixement també ha reconegut que hi haurà més retallades a les universitats públiques però no ha concretat cap xifra ni cap mesura. Malgrat tot, ha reconegut que la situació és ''transitòria''.

Mas-Colell proposa que la mesura de requerir un cert nivell d'anglès sigui efectiva a partir del curs 2013-2014 i per tant, ''en el pitjor dels casos'' ha dit el conseller els estudiants ho sabran amb 4 anys d'antel·lació. Mas-Colell ha explicat que en les primeres setmanes presentarà aquesta proposta al Consell Interuniversitari de Catalunya. Per Mas-Colell, el nivell que s'hauria de requerir serà similar al B2 o el FIRST de l'anglès. L'objectiu del conseller és que ''d'una vegada per totes'' els titulats universitaris no tinguin problemes amb l'anglès, o alguna altra llengua estrangera.

Segons ha assegurat el Secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, en principi aquest nivell és ''raonable i assumible'' per qualsevol persona que entri en l'àmbit universitari. Des de la secretaria s'ha explicat que hi ha prou recursos en escoles d'idiomes a les universitats, externes i recursos propis de la xarxa per poder assolir aquest nivell sense dificultat pels universitaris. Els estudiants que tinguin una certificació externa a la universitat del seu nivell de la tercera llengua estrangera, ja sigui el B2, el First Certificate o el TOEFL en el cas de l'anglès, podran convalidar-la, mentre que els que no, hauran de passar un examen a la mateixa universitat.

Balanços i objectius del departament

Mas-Colell ha fet aquest anunci a la Comissió d'Ensenyament i Universitaris aquest dijous, on també ha fet un repàs dels objectius del departament en matèria universitària, així com un balanç de les mesures implantades en la darrera legislatura. En aquest sentit ha avalat el nou sistema de beques i taxes universitàries i ha reconegut que no s'ha vist afectada la matriculació dels estudiants per aquest motiu, ja que tant per estudiants com per crèdits, s'han registrat nivells similars als dels cursos anteriors.

El conseller ha explicat que el nou sistema de beques ha fet incrementar els recursos disponibles en 53'5 MEUR, i que 23 MEUR s'han destinat a les beques equitat i a l'increment de preus que no ha assumit el ministeri en les seves beques. Per Mas-Colell, si la reducció de la despesa ha representat 160 MEUR, un 20%, un 7% s'han recuperat a través de les taxes i per actuacions sobre compensacions d personal. Per això, considera que les universitats han patit retallades però menys ''severes'' que en salut, ensenyament i benestar.

Des de l'oposició, ERC, ICV-EUiA, PSC i la CUP s'ha posat en dubte que s'hagi mantingut el nivell de matriculació i s'ha recordat la necessitat d'evitar que cap estudiant es quedi a les portes de la universitat per motius econòmics. Per això, Marina Geli (PSC) ha demanat que no faci triar entre ''equitat, qualitat i excel·lència''.

Noves retallades però sense concreció

''La situació econòmica no està millorant'' ha dit Mas-Colell i assegura que així, les universitats hauran de començar a fer plans d'adaptació, és a dir, que no ha negat noves retallades tot i no concretar mesures. Només ha reconegut que la situació és ''transitòria'' i justifica una ''suavització dels cops rebuts'', amb el que no ha tancat les portes a la realització d'actius immobiliaris. En aquest sentit, el Partit Popular ha reclamat un model de finançament universitari per millorar les universitats catalanes i per això ha critica que encara no hi hagi pressupostos definits.

Més presència dels estudis en humanitats i llengües

Mas-Colell també ha explicat que s'ha de fer una diagnosi i una redefinició de les ofertes d'estudi i que els àmbits de la comunicació i el periodisme, el turisme, o l'arquitectura i l'enginyeria són els que més s'han de reestructurar. Tanmateix, Mas-Colell considera que ''fora bo que les humanitats tinguessin més força als nostres estudis''. El conseller ha comparat el 6'5% d'incidència d'aquests estudis entre els estudiants catalans amb el 12% que representa a Europa, i per això, ha defensat ''reconsideracions'' per no fixar-se només en les necessitats de mercat més immediates sinó ''les necessitats socials més profundes''.

En aquest sentit, Antoni Castellà ha explicat que les facultats podrien impulsar un postgrau internacional en Humanitats similar al que s'impulsarà de matemàtiques, i que si cal, el Govern els podrà acompanya, però que han de ser les facultats els qui ho impulsin. A nivell de reestructuració de places a les universitats, Castellà ha aclarit que seria entorn el 5 i el 10% en carreres com arquitectura, quan s'ha detectat que no hi ha prou sortida professional pels graduats que surten de les universitats.

Fusions en l'àmbit de la recerca

Mas-Colell també ha anunciat que es faran noves fusions entre centres de recerca ja que Catalunya ''pateix un accés de centres de recerca petits i disseminats''. Pel conseller cal sumar i generar sinergies i consolidacions entre els diferents centres i per això calcula que de la cinquantena de sigles que hi ha actualment, se'n podrien reduir uns 10, sense que signifiqui que res important desaparegui, sinó amb unitats més grans i amb més capacitat. Per Mas-Colell cal seguir potenciant la recerca a Catalunya per ser-ne un referent a Europa.

La millora de la governança, tema cabdal

Mas-Colell ha defensat un canvi en el sistema de governança de les universitats catalanes i ha recalcat que cal preservar que el rector sigui sempre provinent de l'àmbit acadèmic per evitar que un empresari es posi al capdavant de la institució. En aquest sentit, el conseller considera que una universitat ''no és una empresa'' i és diferent demanar-hi la col·laboració que no pas que la gestioni, ja que ho consideraria ''inapropiat''.

Per això, ha destacat també que la proposta de Wert, en l'àmbit de la governança, no difereix de la proposta de la universitat i les diferents opcions que s'han donat podrien satisfer els interessos de les universitats catalanes. Així, ha explicat que tot i que hi ha punts que no coincideixen, es podria a arribar a gestar un sistema que generés un model no uniforme i per tant, que les diferents comunitats o universitats puguin modelar una fórmula diferent per tal d'adaptar-se a les necessitats de cada centre.