El Suprem ha acordat desestimar el recurs de l'acusació particular, exercida pel PSPV-PSOE, contra el veredicte del jurat popular que va absoldre l'expresident valencià Francisco Camps i l'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, en el judici del 'cas dels vestits'. Segons que ha informat el Suprem, la sala ha acordat per majoria de 4 a 1 (amb el vot particular d'un magistrat ) desestimar el recurs en entendre que concorrien les majories necessàries per declarar no provats els fets desfavorables de l'objecte del veredicte i que la motivació efectuada pel jurat no ha estat arbitrària, il·lògica o irraonable, en individualitzar les proves i elements de convicció que l'han dut al veredicte.

La sala del Suprem ha examinat aquest dimarts el recurs de cassació número 424/2012 interposat per l'acusació popular contra sentència dictada per la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, acordant desestimar-lo. La decisió ha estat presa per majoria de 4 vots a 1 i amb el vot particular del magistrat Joaquín Giménez García.

Segons que ha informat el Suprem en una nota de premsa d'avançament, els magistrats entenen d'acord amb la seva doctrina que concorren les majories necessàries per declarar no provats els fets desfavorables de l'objecte del veredicte i que la motivació efectuada pel jurat no ha estat arbitrària, il·lògica o irraonable, en individualitzar les proves i elements de convicció que l'han dut a emetre el veredicte de no culpabilitat.

El gener de 2012, el jurat popular va considerar Camps i Costa 'no culpables' d'un delicte de suborn passiu impropi en el marc del 'cas Gürtel'. Estaven acusats d'haver comès delictes continuats de suborn passiu en acceptar vestits com a regals per part dels responsables de les empreses de la trama 'Gürtel'. Aquests regals haurien estat enviats atenent a la consideració d'especial influència dels acusats en l'adjudicació de contractes públics.

El recurs que han revisat els magistrats es basa en una presumpte trencament de forma, infracció del precepte constitucional per vulneració de la tutela judicial efectiva, el dret d'interdicció de l'arbitrarietat dels poders públics i el dret a un procediment amb totes les garanties. Els socialistes es basen en els nombrosos documents de comandes de vestits a noms de Costa i Camps en les botigues on compraven les empreses de la trama Gürtel.

Segons l'acusació, Francisco Camps hauria rebut una dotzena de vestits, cinc jaquetes i cinc parells de sabates per un import total de 14.14.021,50 euros. Ricardo Costa, de la seva banda, quatre vestits i sis pantalons, per un import de 7.325 euros. Els acusats coneixien en tot moment qui havia realitzat els encàrrecs, empreses de la trama 'Gürtel'.

La fiscalia demanava una multa de 41.250 euros per al president valencià així com per a Costa en considerar provat un delicte de suborn passiu impropi, mentre que l'acusació particular, el PSPV-PSOE, reclama tres anys de presó, 8 d'inhabilitació i fins a 46.000 euros de multa perquè considera que el suborn no va ser passiu sinó que els regals varen motivar adjudicacions del govern valencià a empreses de la trama.

Els altres dos acusats en aquesta investigació, l'excap de gabinet de Turisme, Rafael Betoret, i l'exvicepresident valencià, Victor Campos, es varen declarar culpables i varen acceptar el pagament de multes de 9.600 euros.