La portaveu d'ERC, Anna Simó, ha reclamat a tots els càrrecs electes de CiU, inclosos els membres del Govern, que siguin "lleials" amb el president de la Generalitat i deixin de fer declaracions en sentit contrari al que proposa Artur Mas. En la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, Simó s'ha referit a les recents declaracions del conseller de Justícia, Germà Gordó, en què ha destacat la necessitat de pactar la consulta sobiranista amb l'Estat i ha apuntat a un possible ajornament de la convocatòria més enllà de 2014. Dues qüestions que, segons la portaveu republicana, contrasten amb la consulta "sí o sí" que reivindica Mas i amb l'acord d'estabilitat pactat entre CiU i Esquerra.

"L'escenari està més per avançar-la que no pas per ajornar-la", ha assegurat la portaveu republicana. Simó no entén com els càrrecs electes de CiU estan valorant públicament la possibilitat d'ajornar aquesta consulta i de limitar-la al pacte amb el govern espanyol. Dues qüestions que, segons Simó, no es corresponen amb el missatge que està transmetent el president de la Generalitat. "La nostra interlocució és directa i clara amb el president Mas, el màxim responsable de CiU i del país. I la comunicació és clara i inequívoca al respecte: Mas reitera el seu compromís amb la consulta", ha explicat Simó.

"Si dintre de les files tenen algun dubte amb el compromís del president, que ho resolguin internament", ha demanat Simó en referència a les declaracions de Gordó i també a les de Josep Antoni Duran i Lleida, que van en la mateixa que les del conseller de Justícia.

Malgrat aquestes declaracions, els republicans consideren que, fins ara, el Govern ha estat treballant en el procés previ a la celebració de la consulta -que ha de finalitzar el 31 de desembre de 2013- i ha estat complint "fil per randa" el pacte d'estabilitat signat amb Esquerra.

Declaració unilateral d'independència

Simó també ha reiterat el compromís d'ERC amb la consulta pactada amb CiU en l'acord de governabilitat. Tot i que els republicans no descarten la declaració unilateral d'independència com a fórmula democràtica d'assolir la independència, la portaveu d'ERC ha recordat que amb la federació nacionalista s'ha pactat la via del referèndum com a fonament de la transició nacional.

La portaveu d'ERC ha recordat, però, que en els darrers 100 anys a Europa s'han donat processos d'independència per qualsevol de les dues vies. "Qui digui que una declaració unilateral no és legítima, que és miri la història dels darrers 100 anys", ha indicat. A més, ha subratllat que el Parlament -que hauria de signar la declaració d'independència- és una cambra escollida democràticament pels ciutadans, i que el Tribunal Internacional de la Haia reconeix la legitimitat d'aquest mètode per declarar la independència d'un país.