El PP s'ha quedat sol aquest dijous al Congrés dels Diputats a l'hora d'aprovar la nova Llei de deutors hipotecaris, que finalment, i fruit de les esmenes dels mateixos populars, no recull cap de les principals propostes de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), que va comptar amb 1,5 milions de signatures. Tots els grups de l'oposició han anunciat el seu "no" a la votació en comissió perquè consideren que és un text "insuficient" que "no respon a les demandes de la societat". La llei s'ha aprovat el comissió i els populars han imposat que la Llei no passi pel ple del Congrés, on s'hauria produït un nou debat, i en canvi vagi directament al Senat.

Les formacions de l'oposició ha confirmat el seu vot en contra de la Llei al llarg del matí i en paral·lel a l'anunci de la PAH de retirar simbòlicament la ILP un cop constatat que la iniciativa que van registrar ha quedat "desvirtuada". La majoria de les esmenes que havien presentat han acabat rebutjades i només han aconseguit incorporar al text algunes modificacions que no toquen els eixos de la proposta del PP.

Per contra, el text incorpora finalment un paquet d'esmenes del mateix PP que no contemplen la dació en pagament amb caràcter general però que estableixen que els jutges podran anular un desnonament si detecten una clàusula abusiva. També augmenten fins a tres mesos el termini d'impagament que pot donar lloc al procés de desnonament i limitenal 2% els interessos per impagament.

El text s'ha aprovat després de superar el tràmit de la ponència, on es va fusionar la ILP de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca amb les mesures que havia aprovat el govern espanyol per a la protecció de deutors hipotecaris. Un cop fusionats els dos textos i aprovada la Llei en comissió, el text passa directament al Senat on, si no hi ha cap altra modificació, quedarà definitivament aprovat.

La portaveu del Grup Socialista a la comissió, Leire Iglésias, ha denunciat el "procediment trampós" amb què el PP ha aprovat la Llei sense fer-la passar pel ple del Congrés i ha lamentat les "provocacions" dels populars en aquest debat que ha acabat en un "fracàs" del PP i de la mateixa política. Per aquest motiu ha assegurat que malgrat l'aprovació d'aquest dijous el seu grup "continuarà treballant" per fer realitat la dació en pagament.

La portaveu de CiU a la Comissió, Lourdes Ciuró, també ha rebutjat la Llei perquè "en cap cas dóna solucions a les persones que no poden pagar els comptes hipotecaris" ni tampoc aporta solucions a les persones que estan fent equilibris per poder seguir pagant les seves quotes" i per tant "no dona resposta a les necessitats i la demanda social".

El portaveu d'ERC, Alfred Bosch, ha donat suport a la PAH i ha afirmat que la retirada de la ILP ha estat un "acte de dignitat". Segons Bosch "no pot ser" que els ciutadans que perdin la casa hagin de pagar també una hipoteca la resta de la seva vida" i "si el PP no ho vol entendre no entrarem al seu joc".

ICV ha apuntat directament a la mobilització a través del seu portaveu, Joan Coscubiela, que ha assegurat que el que el PP no ha fet al Congrés "ho haurem de fer de nou mitjançant la mobilització social i els tribunals". Coscubiela ha afirmat que l'Estat "té la dreta més carpetovetònica d'Europa"

El PP diu que és una llei "molt positiva i bona"

Per contra, el portaveu econòmic del PP, Vicente Martínez Pujalte, ha assegurat que aquesta és una llei "molt positiva i bona" que "dóna esperança" a moltes famílies que no poden pagar la hipoteca i que veuran "com es paralitza la seva execució hipotecària" i tindran "una segona oportunitat". "Ningú que ho necessiti quedarà desassistit i posarem milers d'habitatges a preus assequibles i es podran anular les clàusules abusives", ha dit.

Pujalte també s'ha mostrat esperançat que la resta de formacions canviaran de criteri respecte a la Llei quan "se la llegeixin a fons" i ha recordat que la normativa presenta un equilibri perquè el mercat hipotecari espanyol "segueixi funcionant".