El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest divendres que el seu executiu vol "reduir" els convenis entre l'Estat i els territoris que financen serveis que fan les comunitats autònomes i els ajuntaments. Aquests convenis representen aproximadament 1.000 milions d'euros sense tenir en compte les polítiques actives d'ocupació. Segons el ministre, el seu govern actuarà en aquesta direcció en un moment en que és "oportú" fer aquesta reforma perquè "s'està revisant els objectius de dèficit de les comunitats autònomes a l'alça i s'estan delimitant les competències de cadascuna de les administracions públiques".

Montoro ha fet l'anunci a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, on ha desgranat alguns dels punts del nou pla de reformes que el seu objectiu vol impulsar en els pròxims mesos. La reducció de les quantitats destinades a aquests convenis, segons ha apuntat, anirà acompanyada d'un canvi de la política de transferències, perquè "és el moment de revisar aquesta forma de fer política que és el repartiment de diners a través de les conferències sectorials per completar el finançament de serveis públics que són competència exclusiva de les comunitats autònomes".

Segons Montoro, tot plegat forma part de la "reforma estructural" que va "delimitant clarament quina és la competència i la disponibilitat dels recursos per fer aquest servei públic". "La novetat és que reduirem la quantitat d'aquest tipus de transferències a través de convenis amb les comunitats autònomes", ha dit.

Amb tot, Montoro ha assegurat que la voluntat del seu executiu és fer aquesta reforma des de l'"acord" amb les comunitats autònomes. "Ho farem negociant amb elles el que seran els nous objectius de dèficit perquè el ciutadà segueixi rebent aquestes prestacions i serveis en les millors condicions possibles, ha dit.