La reunió constitutiva del Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha decidit encarregar a l'expresident del Parlament Joan Rigol l'elaboració d'un text que sigui el "comú denominador" sobre el contingut de la trobada. El portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha recordat que ara ja existeix un text de referència d'aquestes característiques a nivell institucional i a nivell local. Homs també ha explicat que el president de la Generalitat, Artur Mas, té intenció de traslladar per carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el "ressò" de la reunió. I ha remarcat la voluntat del pacte de "fer les coses en base del diàleg, la negociació, la llei i la legalitat vigent".

Segons Homs, Mas ha proposat que hi hagi un text de referència que suposi el comú denominador de la trobada i ha triat l'expresident del Parlament Joan Rigol perquè s'encarregui de consensuar un text amb la resta d'entitats. L'objectiu és que hi hagi "un text de referència" com ja existeix a nivell institucional i a nivell local. En aquest punt, Homs ha afegit que un bon punt de partida del text podria ser el manifest que es va presentar a Lleida divendres passat.

Després de les reiterades demandes d'ERC de presentar de manera formal al govern espanyol la petició de fer una consulta abans d'acabar el juny, tal com estableix el pacte d'estabilitat parlamentaria, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que el president de la Generalitat, Artur Mas, té la voluntat de traslladar el "ressò" de la reunió d'aquest dimecres perquè, segons ha afegit, els participants del pacte tenen la voluntat de "fer les coses sobre la base del diàleg, de la negociació, de la llei i de la legalitat vigent". En definitiva, la intenció és que el cap de l'executiu traslladi a Rajoy el "comú denominador" que s'ha recollit en la reunió constitutiva del Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Preguntat per com es formalitzarà l'acte per traslladar el contingut de la reunió, el portaveu de l'executiu ha assegurat que es farà "com es traslladen les coses normalment". És a dir, a través d'un escrit per tal de "donar testimoni de la reunió".

A més, Homs també ha destacat que la reunió d'aquest dimecres ha posat de manifest que per participar del Pacte Nacional pel Dret a Decidir "no cal pensar el mateix, ni cal estar d'acord en quina ha de ser la sortida". En aquesta línia, el conseller de la Presidència ha posat l'accent en què "el comú denominador" de totes les intervencions que hi ha hagut a la reunió és "el compromís a favor del dret a decidir".

Per Homs, aquestes discrepàncies entre els representants dels partits i les diferents entitats reforcen la idea que "el principi del dret a decidir és una aposta per la radicalitat democràtica" i ha assenyalat que tot i que hi ha entitats que tenen una "solució final" diferent a la del Govern, hi ha acord en què "les discrepàncies s'han de resoldre votant". "Ha estat una lliçó per a tots plegats", ha conclòs.

El Govern té la voluntat de continuar sumant entitats en el pacte i, per aquest motiu, posarà en funcionament una pàgina web per tal de facilitar que s'eixampli aquest grup promotor que s'ha constituït aquest dimecres. A nivell funcional, Homs ha explicat que els representants del pacte es reuniran quan la situació ho requereixi.