La Unió Europea rebutja el resultat del referèndum de Crimea i aquest dilluns podria imposar sancions econòmiques i de visat contra els ciutadans russos i crimeans que l'han organitzat. "No reconeixerem el referèndum de Crimea d'ahir com a legal, legítim o amb significat", ha advertit el ministre d'Exteriors britànic, William Hague, afegint que "qualsevol referèndum que es convoca amb dies, sense campanya ni accés dels líders del país, no pot tenir credibilitat a ulls de la gran majoria de la resta del món". El ministre espanyol, José Manuel García Margallo, ha dit que la votació és "anticonstitucional i, per tant, il·legal".

Els responsables d'Exteriors de la UE es reuneixen aquest dilluns a Brussel·les per estudiar la resposta europea a la crisi de Crimea, amb la possibilitat d'imposar sancions sobre la taula. En declaracions a la premsa abans de l'inici de la trobada, el ministre espanyol, José Manuel García Margallo ha explicat que les mesures se centraran en cinc eixos: una "condemna radical del referèndum", sancions "contra els participants", suport polític amb un acord d'associació a Ucraïna, suport financer i una missió "internacional" a la zona. "Ningú pot assumir que un referèndum que és il·legal produeix conseqüències jurídiques", ha advertit el ministre al ser preguntat si la UE ja assumeix que Crimea s'integrarà a Rússia.

L'Alta Representant de la Diplomàcia Europea, Catherine Ashton, ha assegurat que els ministres miraran quines opcions poden aplicar per respondre a "aquest autoanomenat referèndum". Ashton ha fet una crida a Rússia perquè entri en "diàleg" amb els líders d'Ucraïna i es trobi una solució pactada a la crisi. El ministre d'Exteriors britànic, William Hague, ha dit que el resultat del referèndum no es reconeixerà perquè s'ha convocat sense campanya, amb només uns dies de marge i sense participació del lideratge ucraïnès. Per Hague, és "inacceptable" que la crisi a Crimea es gestioni "amb la força i les amenaces i no amb la negociació".

El ministre d'Exteriors de Luxemburg, Jean Asselborn, ha assegurat que Rússia "notarà les conseqüències" de les seves accions a Crimea, però ha advertit que "tot les sancions que es puguin imposar no restauran l'status-quo". "Cal mirar la real-politik", ha dit el ministre luxemburguès, que ha afegit que "ningú pensa en una solució militar". "La real-politik ens demostra que ahir va passar alguna cosa", ha assegurat Asselborn, que demana que una resposta contundent de la UE per aturar Rússia, el desplegament d'una missió internacional a Crimea "ràpidament" i la celebració d'eleccions presidencials i parlamentàries a Ucraïna.