El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha enviat un qüestionari amb cinc preguntes per respondre abans de diumenge que ve als 33 jutges de Catalunya que van signar un manifest a favor de la consulta sobiranista per saber si ho van fer per encàrrec o per iniciativa pròpia i amb quina intenció. Segons va explicar un portaveu del CGPJ, el qüestionari, que va ser enviat dimecres passat, forma part d'unes diligències d'informació prèvies per "descobrir els fets" i conèixer si els jutges van rebre algun encàrrec. Entre ells hi ha l'exjutgessa degana de Manresa Míriam de Rosa, ara titular d'un jutjat d'instrucció de Barcelona.

En funció de les explicacions que donin els magistrats que van signar el document, el CGPJ prendrà una decisió sobre "si hi ha matèria disciplinària o s'arxiva el cas", segons el mateix portaveu. Els jutges que van signar el manifest a favor del dret a decidir de Catalunya han expressat el seu malestar i indignació pel qüestionari.

En declaracions a TV3, el jutge Xavier González de Rivera ha explicat que el qüestionari conté "preguntes que tenen la seva mala idea, no són innòcues, no són innocents" i es va queixar que se'ls obre un "pseudo expedient disciplinari" sense que sàpiguen "de què se'ns vol acusar".

González de Rivera va qualificar d'"indignant" la situació i va reclamar que s'arxivi la denúncia del sindicat ultradretà Manos Limpias, perquè només han exercit el seu dret a la llibertat d'expressió. "Estem indignats. Per què se'ns pregunta això? Per quina raó, si no hi ha una empara legal per poder-nos fer aquestes preguntes? És que ens hem de confessar? El dia que ho vam publicar vam fer una confessió. Es vol interpretar això? Però si ja ho hem publicat! No fa falta que diguem més vegades que ho hem signat", va declarar el jutge González de Rivera.

Per a aquest magistrat, aquest assumpte "tal com va entrar, s'hauria d'arxivar perquè no hi ha cap tipus sancionador disciplinari que es pugui incloure dins del que vam fer. Nosaltres vam exercir un dret a la llibertat d'expressió, i això està cobert per la Constitució". El jutge va explicar que la carta amb les cinc preguntes la van rebre dimecres i que tenen deu dies per contestar-la, pel que estan treballant en una resposta conjunta.