La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va alertar ahir dels intents d'una "segona transició" per "destrossar" els èxits per a Espanya de la primera, que va acordar una Constitució la vigència de la qual va defensar davant dels que la qüestionen amb una "rebel·lia oportunista".

La número dos del PP va inaugurar el campus d'estiu de la Fundació FAES amb el president d'aquesta institució i expresident del govern, José María Aznar, que es va limitar a presentar els cursos i donar la benvinguda a De Cospedal i el president del Congrés, Jesús Posada, present també a l'acte.

De Cospedal va destacar el que va suposar la Transició i la Constitució del 1978 davant els enfrontaments passats entre espanyols i, davant d'això, va instar a preguntar-se si cal posar en risc tot el que ha costat tant aconseguir. "Produeix estupor, ràbia i neguit sentir algunes arengues que s'escolten en l'actualitat de polítics de vell encuny i que es diuen també de nova creació, que enarboren aquesta nova Espanya del segle XXI amb banderes que no són les de la trobada ni les de la concòrdia, sinó les de la fustigació i les de la por", va advertir. En aquesta línia, va insistir: "tot el que sigui agitar banderes de rebel·lia contra tot el que sigui la concòrdia és un lamentable error".

Després d'instar a actuar contra aquestes actituds és quan va alertar que parlen de posar en marxa una "segona transició" i es va preguntar si l'objectiu és la "barbaritat" de posar fi a la primera i "destrossar" tot el que s'ha aconseguit. Per a Cospedal, els que defensen aquesta segona transició volen fer creure que no hi ha un Estat democràtic, que el poder no resideix en el poble, que no són possibles totes les ideologies, que no hi ha separació de poders i, en definitiva, que no hi ha un estat social i democràtic de dret. I tot això existeix, segons va recalcar la secretària general del PP, que va defensar el paper de la monarquia en el procés democràtic davant els que posen en dubte la legitimitat política del model d'Estat.

En aquest context, va recalcar la importància de preservar el paper del cap de l'Estat com a cap de la nació i es va fer ressò, sense citar expressament el President de la Generalitat, Artur Mas, dels que pretenen donar-li una tasca diferent de la que li reconeix la Constitució. "La sobirania nacional resideix en el poble, a les Corts, i és missió del monarca vetllar perquè aquesta sobirania nacional es respecti i per que no es posi en perill la unitat d'Espanya", va precisar. De Cospedal va instar a respectar les regles del joc i ha assenyalat que en un moment com l'actual, en què alguns "volen posar tot en qüestió a l'atzar que tot ha de ser nou, cal saber com es pot innovar sense destrossar tot el que ha costat tant aconseguir". Va ratificar la seva aposta pel pacte constitucional i va alertar que "trencar aquest pacte sense saber on es vol anar, suposa posar en perill o trencar l'Estat social i democràtic de dret" i representa una "irresponsabilitat sense límits".

"No podem reinventar el país cada cop vents de crisi", va afegir Cospedal, qui, no obstant això, va assumir que cal reformar i renovar els pilars bàsics que han permès avançar en la democràcia, però no fer que trontollin per "necessitats polítiques i oportunismes de torn". Per a ella, les novetats necessàries "no poden tenir els aparells de pensaments caducs, de velles polítiques populistes ni de vells clixés". També va rebutjar la reforma de la Constitució per solucionar problemes territorials "que alguns estan tractant de provocar", i alhora va reiterar que tots els espanyols són els que han de decidir sobre la sobirania nacional".